BMW Motorrad R20 Concept


Με φόντο τη Villa d'Este στη λίμνη Κόμο, η BMW Motorrad αποκάλυψε το BMW R20 concept.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 27/5/2024

Για τους Βαυαρούς, αυτή η μοτοσυκλέτα όπως λένε και οι ίδιοι "γιορτάζει την υψηλότερη δεξιοτεχνία και παρουσιάζεται ως η επιτομή της εκφραστικής και δροσερής σχεδίασης, εκλεπτυσμένης μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια." Στον ετήσιο διαγωνισμό Concorso d'Eleganza Villa d'Este, η BMW Motorrad παρουσίασε τον αερόψυκτο Big Boxer κινητήρα της ως κεντρικό στοιχείο "γλυπτικής", με το Markus Flasch, επικεφαλής της BMW Motorrad, να περιγράφει την ιδέα ως εξής: "Το BMW R20 concept είναι ένα μηχανικό αριστούργημα, με το Big Boxer στο κέντρο του. Ξεκάθαρα BMW Motorrad."

Το κεντρικό στοιχείο του BMW R20 concept όπως προείπαμε συνεχίζει να είναι ο αερόψυκτος κινητήρας Big Boxer, τώρα με κυβισμό στα 2.000 κ.εκ. Για το εν λόγω πρωτότυπο, αναπτύχθηκαν νέα καπάκια κυλινδροκεφαλής, νέο κάλυμμα ιμάντα και νέος ψύκτης λαδιού, προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν μερικώς... κρυφοί οι σωλήνες λαδιού.

Χτισμένο γύρω από το Big Boxer ως το επίκεντρο της οδηγικής απόλαυσης λοιπόν, το ρεζερβουάρ παρουσιάζεται σαν γλυπτό, με το πίσω μέρος περιορίζεται στα βασικά για να τονίσει τις καθαρές γραμμές και τη δύναμη της μοτοσυκλέτας. Το πλαίσιο, το οποίο έχει ανανεωθεί πλήρως αποτελούμενο από σωλήνες χάλυβα χρωμίου-μολυβδαινίου, αποτελεί την κεντρική ραχοκοκαλιά του R20.

Στα της ανάρτησης, το δοκιμασμένο Paralever της BMW έχει κατασκευαστεί σε μια νέα έκδοση με δύο βραχίονες, στην οποία το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από ατσάλι χρωμίου-μολυβδαινίου και το γόνατο Paralever από αλουμίνιο. Ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες φρένων από την ISR μπροστά και πίσω φροντίζουν για την πέδηση – με έξι έμβολα μπροστά και τέσσερα έμβολα ανά δαγκάνα φρένου πίσω. 

Στο μίνιμαλ πίσω μέρος, οπωσδήποτε ξεχωρίζουμε τον πίσω άξονα μετάδοσης της κίνησης από αλουμίνιο ο οποίος είναι "υιοθετημένος" από το R18, ενώ επιπλέον στο κομμάτι των εντυπώσεων, το σύστημα εξάτμισης 2 σε 2 αποδίδει τον κατάλληλο ηχητικό χαρακτήρα και ολοκληρώνει τέλεια τη σχεδίαση.