BMW M 1000 RR και M Competition 2023


Η BMW παρουσίασε τη νέα γενιά της ομολογκαρισμένης της superbike με όλη την έμφαση να πηγαίνει στην αεροδυναμική.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 12/10/2022

Στην πρώτη της σημαντική αναβάθμιση από το 2020 που πρωτοπαρουσιάστηκε, η κορυφαία αγωνιστική έκδοση της S 1000 RR διατηρεί τη βάση της μοτοσυκλέτας που τρέχει ήδη στο WorldSBK, δίχως αλλαγές στον βασικό κορμό κινητήρα, πλαισίου, αναρτήσεων, φρένων και ηλεκτρονικών.

Ο τετρακύλινδρος σε σειρά με σύστημα μεταβλητού βυθίσματος των βαλβίδων τιτανίου (ShiftCam) αποδίδει όπως και πριν 212 hp στις 14,500 rpm και 11.5 kgm στις 11,000 rpm για 193 υγρά κιλά, καθώς η BMW μας λέει πως για το 2023 το νέο αεροδυναμικό πακέτο είναι αυτό που κάνει όλη τη διαφορά. Εξελιγμένο με βάση τα δεδομένα και την εμπειρία των αναβατών της στο WorldSBK, η BMW παρουσίασε ένα νέο φέρινγκ από ανθρακόνημα με νέα πτερύγια που συνολικά προσφέρει 39% περισσότερη κατακόρυφη δύναμη (downforce), μειώνοντας τη φυσική τάση της μοτοσυκλέτας να ανασηκώνει το μπροστινό της μέρος στο άνοιγμα του γκαζιού και καθοδηγώντας τον τροχό να βρίσκει επιπλέον πρόσφυση.

Σε συνδυασμό με το επανασχεδιασμένο μπροστινό φέρινγκ, που περιλαμβάνει και λίγο ψηλότερο ανεμοθώρακα, η νέα Μ 1000 RR ανεβάζει την επίδοση τελικής ταχύτητάς της από τα 306 στα 314 km/h, ενώ υπόσχεται πιο ξεκούραστη οδήγηση στον αναβάτη της χάρη στην καλύτερη αεροδυναμική προστασία που προσφέρει.

Στον μπροστινό τροχό έχουμε δύο νέους ανθρακονημάτινους αεραγωγούς (M Brake Ducts) που ψύχουν τις τετραπίστονες δαγκάνες της σειράς Μ, ενώ από κάτω τα καλύμματα από το ίδιο υλικό (M Aero Wheel Covers) υπόσχονται να μειώσουν ακόμη περισσότερο την αεροδυναμική αντίσταση, ειδικά σε ταχύτητες άνω των 250 km/h.

Όλο αυτό το πακέτο για τον μπροστινό τροχό αποτελεί μέρος του ανασχεδιασμένου φτερού, αλλά τα M Aero Wheel Covers προορίζονται αποκλειστικά για την ακόμη πιο κορυφαία έκδοση M RR M Competition.

Οι αλλαγές στο Μ 1000 RR του 2023 συνεχίζονται με την επανασχεδιασμένη ουρά, τη νέα σέλα M Endurance και το νέο φινίρισμα με γυαλιστερό βερνίκι για τις ανθρακονημάτινες ζάντες M Carbon wheels που διακοσμούνται με αυτοκόλλητες περιμετρικές ταινίες M Design Tapes. Μπορεί πάντως να παραγγελεθεί και με σφυρήλατες ζάντες κατ' επιλογή του πελάτη.

Προσθέτοντας εκλεκτή γαρνιτούρα για την ακόμη πιο κορυφαία έκδοση της νέας Μ 1000 RR, το πακέτο M Competition περιλαμβάνει το σύστημα M GPS Laptrigger, τη συλλογή billet εξαρτημάτων M milled parts, το ανθρακονημάτινο M Carbon package, ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια ψαλίδι, αλυσίδα μετάδοσης M Endurance με επίστρωση DLC και το κάλυμμα ουράς.

Χρωματικώς η “βασική” έκδοση της νέας M 1000 RR προσφέρεται σε λευκό Lighwhite, ενώ η M RR M Competition στο μαύρο Blackstorm.