Benelli TRK702 2023: Επίσημη παρουσίαση στην Κίνα


Η Benelli ενέταξε στη γκάμα μοντέλων της στην Κίνα το νέο TRK702, με έναν κινητήρα που μοιάζει αναπάντεχα οικείος.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 29/8/2022

Η πρόθεση της Benelli – και της μητρικής της, QJ Motor, φυσικά – να παρουσιάσει το νέο TRK702 έμοιαζε σίγουρη προ πολλού με βάση τις πληροφορίες που έβγαιναν επί μήνες από τον κινεζικό Τύπο, και τώρα η προσθήκη του στην επίσημη κινεζική ιστοσελίδα της Benelli προσφέρει την τελική επιβεβαίωση.

Το νέο TRK702 είναι γεγονός και, παραδόξως, αρκετά απρόσμενο. Υπάρχουν δύο αιτίες γι’ αυτό: αφενός η ύπαρξη του TRK800 στην ευρωπαϊκή αγορά, αφετέρου το γεγονός πως φορά έναν κινητήρα πιθανότατα δανεισμένο από Κινέζα ανταγωνίστρια.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το νέο TRK702 βασίζεται σχεδιαστικά στην οικεία εικόνα των 502, επανασχεδιασμένη στη λογική του εκσυγχρονισμού δίχως να χαθεί η γνώριμη ταυτότητα που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια το παγκόσμιο best seller TRK502/X.

Στην ουσία το νέο 702 βασίζεται στη σχεδίαση του 800, με μερικές πινελιές που το διαφοροποιούν σε σημεία όπως η εξάτμιση και η ουρά.

Ο κινητήρας του περιγράφεται ως δικύλινδρος σε σειρά με χωρητικότητα 693 cc, δηλαδή λίγο μικρότερη από τα 754 του κινητήρα που συναντάμε σε όλα τα ανάλογα μοντέλα της Benelli – TRK800, Leoncino 800, 752S.

Με βάση τις διαστάσεις, την απόδοσή του του, αλλά και τον εξωτερικό του σχεδιασμό, όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτούσια τη μονάδα του CFMOTO 700 CL-X, ωστόσο δεν έχουμε στη διάθεσή μας κάποια επίσημη επιβεβαίωση αυτού, έτσι το αναφέρουμε ως ανεξακρίβωτο δικό μας συμπέρασμα.

Η απόδοσή του κορυφώνεται με 75 hp στις 8,500 rpm και 7 kgm στις 6,250 rpm, για υγρό βάρος 220 κιλών – που γίνονται 238 με την προσθήκη των εργοστασιακών αλουμινένιων βαλιτσών και των βάσεών τους.

Θα είναι διαθέσιμο ακριβώς όπως και το TRK502, δηλαδή σε έκδοση ασφάλτινη TRK702 με τροχούς 17 ιντσών, καθώς και σε διπλού προσανατολισμού TRK702X με μπροστινό τροχό 19 ιντσών (110/80-19).

Τα ηλεκτρονικά του δεν αναλύονται ακόμη διεξοδικά, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως εξοπλίζεται με τα βασικά βοηθήματα ασφαλείας (ABS, TC), ενώ στο βίντεο που θα βρείτε παρακάτω αποκαλύπτεται πως διαθέτει αισθητήρες πίεσης ελαστικών, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα – ενδεχομένως στον βασικό εξοπλισμό, όπως αφήνεται να εννοηθεί – και διπλή παροχή φόρτισης με θύρες USB (απλή και C).

Κάτω από τον προβολέα διακρίνεται επίσης μια κάμερα που περιγράφεται μόνο ως “HD καταγραφικό οδήγησης”.

Το πιο ενδιαφέρον θέμα πάντως επικεντρώνεται στο εμπορικό μέλλον του TRK702, μιας και δείχνει να είναι πολύ “ίδιο” με το υπάρχον 800. Η παράλληλη διάθεσή τους στην ίδια βιτρίνα δε μοιάζει να βγάζει ιδιαίτερο νόημα, καθώς μιλάμε για δύο μοτοσυκλέτες με σχεδόν πανομοιότυπη εμφάνιση και απόδοση, με ουσιαστικότερη διαφορά τα 61 κυβικά εκατοστά που χωρίζουν τους δύο κινητήρες.

Στην Κίνα το TRK800 δεν υπάρχει στη διαθέσιμη γκάμα της Benelli – σε αντίθεση με τα Leoncino 800 και 752S – έτσι μοιραία αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μια αποκλειστικά κινεζική υπόθεση ή αν επίκειται έξοδός του προς τις δυτικές αγορές. Σε πρώτη φάση θα έλεγε κανείς πως το TRK702 δε γεμίζει ακριβώς κάποιο κενό μεταξύ των 502 και 800 (όπως θα συνέβαινε λ.χ. με ένα 600-650), όντας πάρα πολύ κοντά στο μεγαλύτερο εκ των δύο εκδόσεων, έτσι δε θα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν τελικά δεν έρθει προς τα μέρη μας.

Ιστοσελίδα Benelli TRK702/X