ZEEHO: Νέα ηλεκτρική μπράντα από τη CFMOTO


Μαζί με ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό scooter εξαιρετικά προχωρημένου desgin, η CFMOTO παρουσίασε μια νέα μπράντα ηλεκτρικών οχημάτων, υπό την ονομασία ZEEHO, με τα πρώτα ηλεκτρικά δίκυκλα παραγωγής να αναμένονται μέσα στο 2021.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 10/12/2020

Η CFMOTO προλογίζει την επίσημη παρουσίαση της ZEEHO με τον τίτλο “όταν η βιομηχανική επανάσταση συναντά την αναγέννηση”, αναφερόμενη στην προχωρημένη αισθητική του πρώτου concept EV δικύκλου της φίρμας.

Ποτέ δεν είναι αργά για να μπει κανείς στον νέο κόσμο της ηλεκτροκίνησης, και η CFMOTO που μετρά 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο της μοτοσυκλέτας κάνει την αρχή, όχι απλά με την παρουσίαση ενός ηλεκτρικού scooter, αλλά με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα.

Η πρώτη ανακοίνωση της CFMOTO για την δημιουργία ενός τμήματος ηλεκτρικών οχημάτων είχε γίνει τον Αύγουστο του 2018. Το όνομα αυτού, ZEEHO, με τα δύο “Ε” να κοιτούν το ένα το άλλο, και με μότο το “Life Amplified”, δηλαδή “Ζωή Ενισχυμένη”.

Μετά από την παρουσίαση της ZEEHO, και του πρώτου concept e-scooter της εταιρείας, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις, η CFMOTO θα παρουσιάσει ηλεκτρικά οχήματα παραγωγής μέσα στο πρώτο μισό του 2021, αρχικά για την τοπική αγορά.

Το νέο ηλεκτρικό scooter της ZEEHO θα διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου 4kWh της Farasis Energy, δίνοντας του αυτονομία 130 χλμ.

Η συγκεκριμένη μπαταρία έχει κύκλο ζωής 2.500 φορτίσεων, ή 8 χρόνων και μέχρι 300.000 χλμ., σε θερμοκρασίες λειτουργίας από -20 βαθμούς έως 55 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας την ιδανική για χρήση σε μια πλειάδα κλιματικών συνθηκών.

Ένας ταχυφορτιστής επιτρέπει στη μπαταρία να φορτίσει στο 80% μέσα σε μόλις μισή ώρα (!), τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα της CFMOTO.

Η CFMOTO έχει δώσει τον πιασάρικο τίτλο “Cobra Powertrain” στον κινητήρα του e-scooter, που όπως αναφέρει διαθέτει 92% αποδοτικότητα μετατροπής ηλεκτρικού ρεύματος σε κινητική ενέργεια.

Ο Cobra κινητήρας έχει απόδοση 10kW, ήτοι 13,4 Hp, έχει πιστοποίηση IP67, ροπή 21 kgm (πιθανώς μιλάμε για στιγμιαία απόδοση), ενώ επιταχύνει το όχημα από τα 0 στα 50 χλμ/ώρα σε 2,9 δευτερόλεπτα, χαρίζοντας τελική ταχύτητα 110 χλμ/ώρα. Το “Just Ride” σύστημα δίνει 3 Riding Modes στον αναβάτη, Eco, Street και Sport.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του ZEEHO Concept είναι η KISKA, όμως η CFMOTO κάνει αναφορά στο πλαίσιο του scooter, το οποίο “κατασκευάζεται με τις ίδιες high-tech διαδικασίες που χρησιμοποιεί η ΚΤΜ”, δίνοντας μας ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τη συνεργασία της φίρμας με τους Αυστριακούς.

Οι αναρτήσεις είναι “υψηλών επιδόσεων”, δίχως να μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες, στα φρένα βρίσκουμε δίσκους 215 mm της Brembo, τόσο εμπρός όσο και πίσω, με ABS, με τα ελαστικά να ανήκουν στην Pirelli.

Ένα εξαιρετικά high-tech σύστημα με 6 κάμερες υψηλής ανάλυσης παρέχει στο ZEEHO σύστημα προειδοποίησης 360 μοιρών, για την αποφυγή συγκρούσεων, ενώ περιμένουμε να δούμε αν θα περάσει και στα οχήματα παραγωγής.

Τα φώτα είναι full LED, το σύστημα εκκίνησης είναι keyless, ενώ η λεπτή και μεγάλη οθόνη οργάνων θυμίζει tablet και επιτρέπει το ξεκλείδωμα του scooter με τη χρήση smartphone, δέχεται φωνητικές εντολές και παρέχει απομακρυσμένο διαγνωστικό έλεγχο μέσα από το app της ZEEHO.

Για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας απέναντι στην κλοπή, το ZEEHO διαθέτει GPS που χρησιμοποιεί 5 συστήματα γεωεντοπισμού -GPS, Beidou, Cellular, Galileo, Glonass.

Παράλληλα με το concept scooter, η ZEEHO παρουσίασε και ένα AR κράνος επαυξημένης πραγματικότητας για επικοινωνία με το όχημα και με το διαδίκτυο, αλλά και lifestyle ρουχισμό και αξεσουάρ που θα συνοδεύουν τα ηλεκτρικά δίκυκλα της φίρμας.

Ως κύριο αγοραστικό κοινό των ηλεκτρικών δικύκλων της ZEEHO η CFMOTO θεωρεί την Generation Z (Γενιά Ζ), όσους δηλαδή έχουν ημερομηνία γέννησης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε την γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων παραγωγής της ZEEHO. Ως τότε, παίρνουμε μια πρώτη ιδέα από το παρακάτω βίντεο.