ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΡΑΕ

Υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα 29/11

 • img

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ξεκινήσει από τις 14 Νοεμβρίου 2018 τη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τις υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας.

Η διαδικασία ουσιαστικά ξεκίνησε με την κοινοτική οδηγία 2014/94/ΕΕ που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων εναλλακτικών καυσίμων και ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές γι’ αυτά, συμπεριλαμβάνοντας, όχι μόνο τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τα σημεία εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και υδρογόνο.

Η οδηγία αυτή ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία το 2016 με τον νόμο 4277/2016 (άρθρο 53, παρ. 1).

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αυτή τη στιγμή στην ΕΕ διακρίνονται 4 μοντέλα τέτοιων δημόσιων υποδομών που προβλέπονται (ή δεν απαγορεύονται) από την αρχική οδηγία.

Το Ανταγωνιστικό μοντέλο αφορά την ελεύθερη ανάπτυξη δημοσίων δικτύων από ιδιώτες, ενώ το μοντέλο Διαχειριστή Συστήματος Διανομής προβλέπει ένα κεντρικό δίκτυο που ανήκει και λειτουργεί υπό την όποια νομική οντότητα αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Η τρίτη επιλογή είναι η σύνθεση των δύο πρώτων, δηλαδή υπάρχει ένας κεντρικός Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, αλλά οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη δημιουργία υποδομών μέσω Διαγωνισμού και Παραχώρησης της ιδιότητας αυτής από τον Διαχειριστή.

Τέλος, ως τέταρτη επιλογή νοείται ένα υβρίδιο των παραπάνω, όπου τόσο ο κρατικά θεσμοθετημένος Διαχειριστής του δικτύου, όσο και οι ιδιώτες μπορούν να επενδύσουν σε υποδομές, στα πλαίσια μιας ελεύθερης αγοράς.

Η ΡΑΕ ξεκίνησε την ελεύθερη αυτή διαβούλευση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις και σχόλια έως την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 με ηλεκτρονική επιστολή (email) στη διεύθυνση ho@rae.gr.

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τους συμμετέχοντες σε αυτήν, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • BMW 6/12

  Το C1 με το σκέπαστρο ξανά στους δρόμους!

  Tο C1 της BMW αποδεικνύεται εφτάψυχο, αφού μετά από την αποτυχημένη εμπορική του πορεία το 2000 και την διακοπή της παραγωγής του, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο ως ηλεκτροκίνητο!

 • ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ 5/12

  Οδηγία της ΕΕ αλλάζει τις εξετάσεις για τα διπλώματα Α κατηγορίας

  Μια νέα οδηγία της ΕΕ, προβλέπει ότι οι εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης μοτοσυκλετών κατηγορίας Α (χωρίς περιορισμό ισχύος και κυβισμού), θα πρέπει να διεξάγονται με μοντέλα αυξημένης ισχύος και μεγαλύτερου βάρους, σε σχέση με τα ισχύοντα δεδομένα.

 • PIAGGIO 5/12

  Piaggio - Νέo εναλλακτικό μπροστινό για τα τρίτροχα

  Η Piaggio, όντας η πρωτοπόρος στα τρίτροχα οχήματα με δυνατότητα κλίσης, ετοιμάζει μια νέα διάταξη του μπροστινού συστήματος αυτού, η οποία θα είναι ελαφρύτερη και απλούστερη της υπάρχουσας.

 • ZONGSHEN 5/12

  Zongshen City Slicker 2019 e-bike

  Το City Slicker της Zongshen είναι η ηλεκτρική έκδοση του Zongshen Breakout, ενώ από ότι φαίνεται, θα δούμε το e-bike να έρχεται και στην Ελλάδα μέσα στο 2019.

 • ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΤΡΙΕΣ 4/12

  ΗΠΑ - 1 στους 5 αναβάτες είναι γυναίκα!

  Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ 'Συμβούλιο Βιομηχανίας Μοτοσυκλέτας' (MIC), αφού σε αυτά, καταγράφεται αυξητική τάση στις γυναίκες που επιλέγουν δίτροχο για τις μετακινήσεις τους ή για λόγους ψυχαγωγίας...

 • APRILIA 4/12

  Σε δοκιμές το Aprilia RS660

  Tο concept RS660 της Aprilia, ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές αποκαλύψεις στο Μιλάνο και την έκθεση EICMA του Noεμβρίου.

 • ΤΑΙΝΙΑ 3/12

  Γυμνοί με scooter στo κέντρο της Αθήνας!

  Συνέβη στα αλήθεια αλλά μην νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο προχωρημένο trend ή για κάποιου είδους καλλιτεχνικό δρώμενο.

 • BMW 30/11

  BMW C 400 X & C 400 GT 2019 - Πόσο κάνουν & πότε έρχονται!

  Επικοινωνήσαμε με την BMW Motorrad Hellas, και μάθαμε τις τιμές αλλά και τους χρόνους άφιξης στην Ελλάδα των 2 νέων scooter της φίρμας, των C 400 X & C 400 GT.

 • ZERO QUADRO 30/11

  Zero-Quadro - Συνεργασία για παραγωγή νέων οχημάτων

  Η Zero Motorcycles, ηγέτιδα στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στον κόσμο, ξεκίνησε συνεργασία με την Quadro Vehicles, με τα γνωστά τρίκυκλα και τετράκυκλα scooter. Ετοιμαστείτε λοιπόν για νέα, πρωτοποριακά και ηλεκτρικά οχήματα.

 • ΡΑΕ 29/11

  Υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

  Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ξεκινήσει από τις 14 Νοεμβρίου 2018 τη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τις υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας.

 • ΚΑWASAKI 29/11

  Kawasaki - Τιμές και χρόνοι άφιξης για Ζ400

  Eπικοινωνήσαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία της Kawasaki, και μάθαμε τις τιμές για 3 μοντέλα του 2019, το Z400, το ZX-6R και το W800 στις 2 εκδόσεις του.

 • RIDE 3 29/11

  RIDE 3 – Ξεκίνησε η διάθεση του βιντεοπαιχνιδιού (Video)

  Η διάθεση του RIDE 3, αποτελεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του την μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια μοτοσυκλέτας που υπάρχει σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

 • HONDA 28/11

  Honda Talon - Τετράτροχο παιχνίδι για μεγάλα παιδιά!

  H Honda παρουσίασε το νέο Sport Side-by-Side όχημα της που ακούει στο όνομα Talon (αρπάγη – νύχι αρπακτικού πουλιού), σε 2 εκδόσεις, την X και την R, με τον κινητήρα του CRF1000L Africa Twin, και 6τάχυτο κιβώτιο με DCT!

 • SUZUKI 28/11

  S2 Concept - Suzuki SV650X Katana kit

  Mετά από την παρουσίαση του Katana 1000, το οποίο επαναφέρει ένα ιστορικό όνομα της Suzuki στο προσκήνιο, ίσως το λανσάρισμα και μιας μικρότερης έκδοσης να αποτελεί την επόμενη λογική κίνηση. Κάποιοι όμως, πρόλαβαν την Suzuki...

 • ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 27/11

  Video – Εμβολισμοί στα scooter κακοποιών από τα περιπολικά

  Η μάστιγα, γιατί περί αυτού πρόκειται, της εγκληματικότητας από τις περιβόητες “συμμορίες με τα scooter” στην Βρετανία, παρά το ότι έχει σημειώσει μείωση σε περιστατικά το 2018, συνεχίζει να αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα.