Yamaha TDM 1200 - Mια όχι και τόσο παράλογη εικασία


Κατά καιρούς, ταλαντούχοι σχεδιαστές παρουσιάζουν κάποιες εντυπωσιακές δημιουργίες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να “υπάρξουν” πουθενά αλλού, πέρα από την φαντασία τους. Κάποιοι άλλοι όμως, δημιουργούν πιο… “λογικά” και προσγειωμένα σχέδια, με την έννοια του ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τον εκάστοτε κατασκευαστή.

  • 6/9/2018

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η δημιουργία του Oberdan Bezzi που αφορά στην αναβίωση μιας πολύ πετυχημένης σειράς μοντέλων στην χώρα μας, των TDM. Οι μοτοσυκλέτες αυτές, έχουν πλέον αντικατασταθεί από τα Tracer 900 στην γκάμα της Yamaha, όμως ο Bezzi, με μια έξυπνη “τρίπλα” παρακάμπτει το θέμα του κυβισμού, μένοντας όμως πιστός στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα, που χαρακτήριζε ανέκαθεν τα TDM, χρησιμοποιώντας μια μονάδα από το υπάρχον δυναμικό της Yamaha. 

Το μοτέρ του Super Tenere 1200 λοιπόν και μάλλον και αρκετά άλλα στοιχεία από αυτή την μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιούνται στην δημιουργία του Bezzi. Η αλήθεια είναι πως δεδομένου του ότι το Super Tenere 1200 δεν προχώρησε πολύ εμπορικά, ίσως μια πιο ασφάλτινη υλοποίηση με μικρότερο βάρος αλλά  μεγάλες τουριστικές δυνατότητες να προσέλκυε πολύ περισσότερο κόσμο. 

Σε ότι αφορά στον εσωτερικό ανταγωνισμό, δεν νομίζουμε ότι ένα TDM 1200, θα “έπεφτε” πάνω στο Tracer 900, αφού ο χαρακτήρας του θα ήταν πιο ήπιος.