Yamaha – Κατέθεσε πατέντες για seamless κιβώτιο


Tα seamless κιβώτια ταχυτήτων έκαναν την εμφάνιση τους πριν μερικά χρόνια (το 2011), στη μεγάλη κατηγορία των MotoGP. ΄Ηταν –και παραμένει- μια πολύπλοκή και ακριβή στην υλοποίηση της τεχνολογία που μέχρι πρότινος την συναντούσαμε μόνο σε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. 

 

  • 4/9/2018

Πρόσφατα όμως η Yamaha κατέθεσε μια σειρά από σχέδια προς κατοχύρωση, που αφορούν σε ένα κιβώτιο seamless τύπου. Φυσικά αυτή η κίνηση έχει νόημα μόνο αν πρόκειται κάτι να παραχθεί μαζικά, αφού η αγωνιστική τεχνολογία, δεν πατεντάρεται και δεν αποκαλύπτεται. 

Τι είναι όμως ένα seamless κιβώτιο ταχυτήτων; Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κιβώτιο που δεν χρειάζεται μετάβαση στην νεκρά ταχύτητα κατά την διαδοχή των σχέσεων. Σε ένα συμβατικό κιβώτιο, ανάμεσα σε κάθε αλλαγή σχέσης, μεσολαβεί μια “νεκρά” θέση. 

Αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία στις πολιτικές μοτοσυκλέτες όπου οι αλλαγές γίνονται με την χρήση συμπλέκτη, στις αγωνιστικές όμως, όπου οι σχέσεις μπαίνουν κατά κανόνα “καρφωτές”, αυτή η μικρή διακοπή στην παροχή ισχύος λόγο της νεκράς κατάστασης του κιβωτίου ανάμεσα στις σχέσεις, έχει ως αποτέλεσμα απώλεια χρόνου και αποσταθεροποίηση της μοτοσυκλέτας. 

Η Honda παρουσίασε το 2011 ένα κιβώτιο λοιπόν, το οποίο άλλαζε σχέσεις χωρίς την διαμεσολάβηση νεκρής θέσης, με αποτέλεσμα συνεχή παροχή ισχύος. Αυτό μπορεί να ακούγεται παρεμφερές σε λειτουργία με τα quick shifting συστήματα, που εδώ και καιρό εφαρμόζονται σε πολλές πολιτικές μοτοσυκλέτες, όμως δεν είναι το ίδιο, αφού σε αυτά διακόπτεται έστω και στιγμιαία η ανάφλεξη του κινητήρα, για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή σχέσης. 

Αν μοιάζει με κάποιο σύστημα, ως προς το αποτέλεσμα και όχι ως προς τον τρόπο  λειτουργίας το seamless κιβώτιο, είναι με το DCT της Honda. Διαφορετική προσέγγιση, ίδιο αποτέλεσμα, με μικρότερο όμως βάρος και σίγουρα πιο “racing” φιλοσοφία. 
Για αυτό, αν και η κατοχύρωση μιας πατέντας δεν σημαίνει απαραίτητα και παραγωγή, σε περίπτωση που η Yamaha έχει όντως πρόθεση να το ενσωματώσει σε κάποια μοτοσυκλέτα, αυτή σίγουρα θα είναι κάποιο R1.