Video – Εμβολισμοί στα scooter κακοποιών από τα περιπολικά


Η μάστιγα, γιατί περί αυτού πρόκειται, της εγκληματικότητας από τις περιβόητες “συμμορίες με τα scooter” στην Βρετανία, παρά το ότι έχει σημειώσει μείωση σε περιστατικά το 2018, συνεχίζει να αποτελεί ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα. 

  • 27/11/2018

Νεαροί αναβάτες εποχούμενοι σε scooter, επιδίδονται καθημερινά σε εγκληματικές ενέργειες παντός είδους, με τις πρακτικές τους να περιλαμβάνουν πολλές φορές και μέσα τα οποία απειλούν άμεσα την ζωή των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επιθέσεις με οξύ, το οποίο οι κακοποιοί έριχναν στο πρόσωπο των θυμάτων τους!

Η λονδρέζικη αστυνομία έχει εφαρμόσει πολλές τακτικές για την αντιμετώπιση των συμμοριών αυτών, από απλές και προφανείς, όπως την αύξηση των περιπολιών, μέχρι πολύ δυναμικές, όπως την χρήση σχαρών με καρφιά για την ακινητοποίηση των κακοποιών σε μπλόκα.

Μέχρι πρότινος, απαγορευόταν στους αστυνομικούς να συνεχίσουν μια καταδίωξη αν αυτή έθετε σε κίνδυνο την ζωή του αναβάτη, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθήκες το επέτρεπαν, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το περιπολικό αδυνατούσε να ακολουθήσει τα scooter, τα οποία είχαν φυσικά ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα ευελιξίας στο πολυσύχναστο και δαιδαλώδες αστικό οδικό δίκτυο.

Το τελευταίο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση όμως, αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην Βρετανία. Η αστυνομία, πήρε το “πράσινο φως” λοιπόν, για να εμβολίζει τους  καταδιωκόμενους κακοποιούς που οδηγούν scooter, ως ένα άμεσο και σίγουρα αποτελεσματικό μέτρο για την ακινητοποίηση τους. 

Την τακτική αυτή, μπορούν να την εφαρμόσουν μόνο ειδικά εκπαιδευμένα πληρώματα περιπολικών που συνιστούν την ομάδα “Skorpion”. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πάντως ότι η κοινή γνώμη τάσσεται σαφώς υπέρ του μέτρου αυτού, ενώ η αρχική δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και την εφαρμογή, κάμφθηκαν, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία από της νέας αυτής τακτικής: 2.000 εμβολισμοί, οι οποίο οδήγησαν σε 736 συλλήψεις 

Δείτε το video που ακολουθεί και κρίνετε από μόνοι σας.