ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
UBER

Uber - Ετοιμάζει αυτόνομες μοτοσυκλέτες; 23/1

 • img

Η είδηση έσκασε στις ΗΠΑ σε πρόσφατο συνέδριο ρομποτικής, στα πλαίσια του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 3D Robotics, Chris Anderson, ανακοίνωσε στο Twitter πως η Uber σχεδιάζει να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό για να αναπτύξει έναν στόλο αυτόνομων δικύκλων υπό το γενικότερο σχέδιο με τον τίτλο Micromobility Robotics.

Η 3D Robotics συνεργάζεται με την Uber στα αυτόνομα αυτοκίνητα και εύλογα το tweet του Anderson θεωρήθηκε a priori έγκυρο. Ωστόσο η είδηση προκαλεί κάμποσα ερωτήματα, καθώς μιλάμε για μια τεχνολογία που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Είναι σαφές πως η αυτόνομη μοτοσυκλέτα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα τμήματα R&D των μεγάλων εταιρειών. Η Yamaha έχει προ πολλού κάνει την αρχή με το Motobot, η Honda πέρυσι έδειξε μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να σταθεί και να κινηθεί μόνη της, ενώ φέτος μπήκε στο κόλπο και η BMW με ένα αυτόνομο GS που επέδειξε πρόσφατα στην έκθεση CES 2019 στο Λας Βέγκας.

Όλα τα παραπάνω ωστόσο αποτελούν πειραματικές εφαρμογές που εξερευνούν το συγκεκριμένο πεδίο και μάλιστα για κάποιους το μέλλον τους δεν είναι άμεσα εμπορεύσιμο. Η BMW, για παράδειγμα, εξελίσσει το σύστημά της όχι με στόχο να βγάλει R 1250 GS που θα οδηγούνται μόνα τους, αλλά για να εξερευνήσει τεχνολογίες που θα κάνουν τις μοτοσυκλέτες της ασφαλέστερες, αλλά πάντα ενόσω οδηγούνται από τον αναβάτη τους.

Όπως και να έχει, ένα αυτόνομο δίκυκλο αυτή τη στιγμή με όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που πρέπει να έχει για χρήση σε μια υπηρεσία όπως η Uber απλά δεν υπάρχει και, αν υπάρξει στο κοντινό μέλλον, μάλλον θα κοστίζει όσο ένα διαστημικό λεωφορείο. Οπότε εύλογα πολλοί συνάδελφοι από τις ΗΠΑ αναρωτιούνται κατά πόσον αυτό μπορεί να είναι ένα υγιές επιχειρηματικό πλάνο.

Από την άλλη, είναι σαφές πως η Uber θέλει να μπει σφήνα σε εταιρείες όπως οι Bird και Lime, που προσφέρουν ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά δίκυκλα σε κάποιες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και στην κατεύθυνση αυτή παρουσίαση πρόσφατα το ανανεωμένο Jump ebike, ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση που θα πέσει στη μάχη της “μικρομετακίνησης” (micromobility) στις 12 Αμερικανικές πόλεις και το Βερολίνο, όπου δραστηριοποιείται η Uber αυτή τη στιγμή (με πλάνο να τις διπλασιάσει μέσα στο 2019).

Ίσως λοιπόν η ανακοίνωση για τις προθέσεις της Uber να πηγάζουν από την ανάγκη της να είναι πρωτοπόρος στο παιχνίδι της εξέλιξης, βουτώντας πρόωρα σε μια αγορά που δεν αναμένεται να ανθίσει για κάμποσα χρόνια ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • UBER 23/1

  Uber - Ετοιμάζει αυτόνομες μοτοσυκλέτες;

  Η είδηση έσκασε στις ΗΠΑ σε πρόσφατο συνέδριο ρομποτικής, στα πλαίσια του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 3D Robotics, Chris Anderson, ανακοίνωσε στο Twitter πως η Uber σχεδιάζει να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό για να αναπτύξει έναν στόλο αυτόνομων δικύκλων υπό...

 • ROYAL ENFIELD 23/1

  Royal Enfield Interceptor και Continental GT 650: Οι τιμές τους στην Ελλάδα

  Οι δύο νέες μοτοσυκλέτες της Royal Enfield, Ιnterceptor 650 και Continental GT φτάνουν στην Ελλάδα στα μέσα του Φεβρουαρίου 2019 και η αντιπροσωπεία ανακοίνωσε τις λιανικές τιμές τους.

 • ΕΡΕΥΝΑ 23/1

  H μοτοσυκλέτα μειώνει το άγχος και σε κάνει χαρούμενο!

  Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που οδηγούν μοτοσυκλέτα, το κάνουν από επιλογή. Η οδήγηση μοτοσυκλέτας προκαλεί έντονα συναισθήματα, άλλοι το βιώνουν απλά και γενικά ως “χαρά”, άλλοι ως αίσθηση ελευθερίας, μερικοί ακόμη το αισθάνονται και σαν προσωπική έκφραση.

 • BAJAJ 22/1

  Bajaj Dominar 400 2019 - Το επίσημο... κάπως "τραβηγμένο" βίντεο

  Το βίντεο του νέου Bajaj Dominar 400 αποτελεί μια υπέρ-παραγωγή στο κλασικό Bolywood στιλ, με γυρίσματα σε διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και βαριά επεξεργασμένες με κομπιούτερ σκηνές.

 • KRAX MOTO 22/1

  KRAX Moto – Κawasaki GTR 1400 Streetfighter

  Kawasaki GTR 1400. Μια πολύ γρήγορη και πολύ άνετη μοτοσυκλέτα, φτιαγμένη να καταπίνει χιλιόμετρα όπως λίγες μπορούν. Ένα μοντέλο που δύσκολα μπορεί κάποιος να το φανταστεί σε διαφορετικό ρόλο, πέραν της τουριστικής υπερταχείας.

 • LIME 22/1

  Ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια στο κέντρο της Αθήνας!

  Την ενοικίαση ηλεκτροκίνητων πατινιών, μέσω των οποίων θα πραγματοποιούνται μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν και οι Αθηναίοι, μετά τους Θεσσαλονικείς. Η Lime, η οποία θα διαθέσει τον στόλο των e-πατινίων και θα προσφέρει την υπηρεσία,...

 • V4 PENTA 21/1

  V4 Penta – Ένα “γυμνό” Ducati Panigale

  Η Ducati Panigale V4 είναι –αντικειμενικά- η πιο “sexy” μοτοσυκλέτα παραγωγής στις μέρες μας, φανταστείτε λοιπόν τι θα γινόταν αν άρχιζε το… strip tease και έβγαινε σε μια “naked” έκδοση.

 • AUTOBAHN 21/1

  Μπαίνουν όρια ταχύτητας στις γερμανικές Autobahn;!

  Ποιος δεν ξέρει το θρυλικό γερμανικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων (Autobahn) που ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα παγκοσμίως για την έλλειψη ορίων ταχύτητας; Τώρα, πρόταση μιας επιτροπής κάνει λόγο για ανάγκη επιβολής ορίων για πρώτη φορά -για περιβαλλοντικούς λόγους- και η κυβέρνηση...

 • SYM 21/1

  SYM VF185 - Ιδού η τιμή του στην Ελλάδα!

  O διαγωνισμός της SYM για την τιμή του VF185 τελείωσε, η τιμή του ανακοινώθηκε επίσημα και πρόκειται για τιμή-βόμβα! Δυο χιλιάδες εξακόσια ενενήντα πέντε ευρώ παρακαλώ! Για το δυνατότερο παπί της αγοράς, με τεχνικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν περισσότερο μοτοσυκλέτα. Ας δούμε...

 • LONG WAY UP 18/1

  Ewan McGregor και Charley Boorman ετοιμάζουν τρίτο “επικό” ταξίδι

  O γνωστός ηθοποιός Ewan McGregor και παρουσιαστής, ηθοποιός και συγγραφέας, Charley Boorman, αποτελούν δύο από τους καλύτερους πρεσβευτές της μοτοσυκλέτας στις μέρες μας. Mε τα δύο μεγάλα ταξίδια περιπέτειας τα οποία έχουν πραγματοποιήσει και τα οποία έχουν μεταφερθεί στην...

 • ΜΑΔΡΙΤΗ 18/1

  Μαδρίτη – Η πορεία των μοτοσυκλετιστών απέδωσε καρπούς!

  Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις – πορείες μοτοσυκλετιτών στην Ισπανία και συγκεκριμένα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Ο λόγος ήταν η –τουλάχιστον ανόητη- πρόθεση των αντίστοιχων δημοτικών αρχών των πόλεων αυτών, να περιορίσουν ή ακόμη και...

 • BAJAJ 18/1

  Βajaj - To 2020 το Pulsar 250

  Η Ινδία ετοιμάζεται για την επόμενη δέσμη προδιαγραφών εκπομπών (BSVI) που θα τεθούν σε ισχύ το 2020 και οι οποίες θα επιφέρουν περιορισμούς ανάλογους με αυτούς που ισχύουν στα μέρη μας υπό τις Euro 4.

 • MONGOLS 17/1

  H πολιτεία της Καλιφόρνια εναντίων των "Mongols"

  Hells Angels, Bandidos, Mongols. Mοτοσυκλετιστικά κλαμπ τα οποία, μαζί με δεκάδες αντίστοιχα άλλα, δεν έχουν ακριβώς το καταστατικό μιας καθώς πρέπει λέσχης… Μέλη των κλαμπ αυτών, έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με τον μισό (και βάλε) ποινικό κώδικα των ΗΠΑ, ενώ ιστορικές, με...

 • GOOGLE 17/1

  Google Maps - Θα εμφανίζει τις κάμερες ελέγχου ταχύτητας

  Αναφορές από την Βρετανία, κάνουν λόγο για την πρόθεση ενσωμάτωσης μιας νέας υπηρεσίας στο πολυχρηστικό navigation Google Maps. Συγκεκριμένα, δοκιμάζεται σε πιλοτικό στάδιο, η απεικόνιση και προειδοποίηση των οδηγών για τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί κάμερες ελέγχου ταχύτητας...

 • BMW 17/1

  Υπερελαφρύ concept “τροχόσπιτο” με πιθανή μοτοσυκλετιστική χρήση

  Τροχόσπιτο για μοτοσυκλέτα; Έχουμε δει στο παρελθόν κάποιου τέτοιου είδους ιδιοκατασκευές, ακόμα και μοτοσυκλέτα – αυτοκινούμενο έχει επιχειρηθεί, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε στην αγορά κάτι επίσημο, από μεγάλους κατασκευαστές.