TSR - Σένσορας “διαβάζει” τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας


Το σύστημα που ονομάζεται TSR, από τα αρχικά “Traffic Sign Recognition” (Αναγνώριση Πινακίδων Σήμανσης) είναι επί της ουσία μια κάμερα η οποία εντοπίζει τις πινακίδες στις άκρες του δρόμου και στην συνέχεια στέλνοντας τα δεδομένα σε ένα κεντρικό επεξεργαστή, είναι δυνατή η “ανάγνωση” των αναγραφόμενων ορίων ταχύτητας.

  • 30/8/2018

Επί της ουσίας δηλαδή, ένα όχημα εξοπλισμένο με TSR, μπορεί να “διαβάζει” τα όρια ταχύτητας σε ένα  δρόμο. Η τεχνολογία αυτή, που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα πολυτελή αυτοκίνητα, μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές. Από μια απλή οπτική / ηχητική ειδοποίηση ότι ο οδηγός τρέχει πάνω από το όριο, μέχρι, σε πιο ακραίες μορφές παρεμβατικότητας, στην αυτόματη προσαρμογή της ταχύτητας, αφαιρώντας τον έλεγχο του γκαζιού από τον οδηγό.  

Η τεχνολογία αυτή, είναι βέβαια ακόμα στην αρχή της και υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, όπως η αδυναμία “διαβάσματος” ορίων ταχύτητας που προβάλλονται σε ηλεκτρονικούς πίνακες. Ωστόσο αρκετοί σχετιζόμενοι με την οδική ασφάλεια φορείς και οργανισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, είναι πολύ θετικοί απέναντι στο TSR και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενσωματωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ως εξοπλιστικό στοιχείο, στα οχήματα παραγωγής. 

Μάλιστα συζητιέται ακόμα και η αλλαγή των πινακίδων που αναγράφουν τα όρια ταχύτητας με νέες, που θα εξυπηρετούν την εύκολη και έγκυρη ανάγνωση τους από το TSR. Φυσικά η τεχνολογία αυτή μπορεί πολύ εύκολα να περάσει και στις μοτοσυκλέτες, αφού όλο και περισσότερο κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των εξοπλιστικών στοιχείων αυτοκινήτων και δίτροχων. Τώρα αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό, το αφήνουμε στην κρίση σας…