Triumph TE-1: Πλησιάζει η εντυπωσιακή ηλεκτρική της μοτοσυκλέτα


Με την παρουσίαση του πρωτότυπου τρίπτυχου πλαισίου-κινητήρα-μπαταρίας ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της εξέλιξης της πρώτης ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας της Triumph.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 23/3/2021

Το 2019 η Triumph είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για είσοδο στην Ηλεκτροκίνηση με τεχνολογία εξελιγμένη στην Αγγλία και μεγάλες βλέψεις. Η πρώτη φάση της στρατηγικής της είχε ολοκληρωθεί με την εξαγγελία της συνεργασίας με τις Williams Advanced Engineering, Integral Powertrain Ltd και το Πανεπιστήμιο του Warwick (WMG).

Πέρασαν δύο χρόνια όπου σχεδόν το ξεχάσαμε αυτό το θέμα, ωστόσο στην Αγγλία η δουλειά συνεχιζόταν με έντονο ρυθμό, καθώς τώρα η Triumph ανακοινώνει τη λήξη της δεύτερης φάσης, με το πρώτο ολοκληρωμένο και λειτουργικό πρωτότυπο πλαίσιο, κινητήρα και μπαταρία.

Στην ομάδα εξέλιξης η Williams έχει αναλάβει την κατασκευή της μπαταρίας, για την οποία φυσικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νούμερα ούτε τεχνικές περιγραφές. Έχουμε όμως μια δήλωση πολύ ξεκάθαρη: οι ως τώρα δοκιμές αποδεικνύουν στη Williams πως πέτυχε τον στόχο της να προχωρήσει η τεχνολογία μπαταριών στο επόμενο επίπεδο ενεργειακής πυκνότητας (αποθηκευμένη ενέργεια/όγκος μπαταρίας) από τα σημερινά δεδομένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η αποκάλυψη του ηλεκτροκινητήρα Integral e-Drive που αποτελεί τομέα ευθύνης της Integral Powertrain Ltd. Η Αγγλική εταιρεία έβαλε ως στόχο να βγάλει την περισσότερη δύναμη που μπορεί από το μικρότερο βάρος μοτέρ και ανακοινώνει ένα νούμερο αρκετά εντυπωσιακό: 13 kW/kg. Αυτό σημαίνει πως ο βάρους 10 κιλών πρωτότυπος κινητήρας της αποδίδει ονομαστικά σχεδόν 175 ίππους!

Αυτό το νούμερο προς το παρόν αναφέρεται στη μέγιστη επίδοση που έχουν μετρήσει από το συγκεκριμένο πρωτότυπο στον πάγκο δοκιμών, πάντως είναι μια σαφής ένδειξη πως από δύναμη δεν θα έχουμε έλλειψη. Αρκεί να βρεθεί μια καλή ισορροπία με τις μπαταρίες που ρυθμίζουν δύο κρίσιμες παραμέτρους: βάρος και αυτονομία. Κατά τη Williams, η πρωτοφανής ενεργειακή πυκνότητα που υπόσχεται ακούγεται ως βασικό εφόδιο για ικανή αυτονομία.

Όσον αφορά στον ρόλο του πανεπιστημίου WMG, η ομάδα που εργάζεται με την Triumph έχει αναλάβει την πλευρά του λογισμικού στήνοντας ένα μοντέλο προσομοίωσης βάσει του οποίου εξελίχθηκε ως τώρα κάθε κομμάτι του πρωτοτύπου για να ενταχθεί σε ένα ενιαίο σύνολο. Η πλατφόρμα που εξελίσσει το WMG αφορά τόσο τον σχεδιασμό, όσο και τις δοκιμές των εξαρτημάτων και δεν εστιάζει μόνο στην ΤΕ-1, αλλά πρόκειται να αποτελέσει την έτοιμη βάση πάνω στην οποία θα εξελιχθούν οι μετέπειτα ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Triumph.

Το ΤΕ-1 πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο μοντέλο του ηλεκτρικού μέλλοντος που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει και η Triumph. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη λειτουργική πρωτότυπη μοτοσυκλέτα αναμένεται να κυλήσει τις ρόδες της μέσα στο 2021.

Και πλέον ξέρουμε πώς θα δείχνει. Η Triumph φτιάχνει μια γυμνή μοτοσυκλέτα που την αποκαλεί sport roadster, δηλαδή κάτι ανάλογο στο Speed Triple.

Το πλαίσιο του ΤΕ-1 μάλιστα μοιάζει αρκετά στο μάτι σε μια πιο γωνιώδη εκδοχή αυτού του Speed Triple, με μια βασική διαφορά: οι κάθετες δοκοί του εκτείνονται αρκετά πιο πίσω, μια αναγκαιότητα ενδεχομένως επιβεβλημένη από τον χώρο που απαιτεί το σύνολο της κινητήριας μονάδας και της μπαταρίας.

Η Triumph συγκαταλέγεται πλέον με το σπαθί της στην Ευρωπαϊκή ελίτ της Μοτοσυκλέτας, έτσι είναι αυτονόητο πως θα δει με το ίδιο κυριαρχικό μάτι και τη μετάβαση στην Ηλεκτροκίνηση. Οι δύο πρώτες φάσεις της στρατηγικής της, αν μη τι άλλο, αυτό ακριβώς δείχνουν.