To Dakar Rally 2021 στην κόψη του ξυραφιού


Η περίφημη νέα μετάλλαξη του covid-19 που γέμισε την επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα ίσως αποδειχθεί μοιραία για το φημισμένο ράλι.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 23/12/2020

Το υπουργείο υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε μια δέσμη έκτακτων μέτρων για την προστασία της χώρας από τη διάδοση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία παρατηρήθηκε πρώτα στην Αγγλία αλλά ώσπου να ανακοινωθεί στο ευρύ κοινό είχε εντοπιστεί και εκτός της χώρας, ως και στην Αυστραλία.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών του κόσμου που αμέσως περιόρισαν δραστικότατα τις αλληλεπιδράσεις με την Αγγλία – όπου πλέον πάνω από 60% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη νέα μετάλλαξη, η οποία φέρεται ως πολύ πιο μεταδοτική – η Σαουδική Αραβία πήρε μια σειρά μέτρων ακόμη πιο αυστηρή.

Έτσι από τις 20 Δεκεμβρίου 2020 έκλεισαν ουσιαστικά τα σύνορά της για έναν αριθμό χωρών, κόβοντας κάθε πρόσβαση από αέρος, εδάφους και θάλασσας για μια βδομάδα, με προοπτική να επανεξεταστεί η κατάσταση για το ενδεχόμενο παράτασης του κλειδώματος.

Όσοι μπορούν να μπουν στο βασίλειο μα προέρχονται από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η πανδημία υποχρεούνται σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Στο μεταξύ το ράλι Dakar βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξή του στις 2 Ιανουαρίου 2021 και προφανώς μεγάλο μέρος του εμπλεκόμενου προσωπικού θα πρέπει να είναι στις θέσεις του μερικές μέρες πριν την εκκίνηση.

Με την είσοδο στη χώρα να αποκλείεται τουλάχιστον ως τις 27 Δεκεμβρίου για πολλούς από τους συμμετέχοντες, αλλά και την υποχρεωτική καραντίνα που πρακτικά θα πρέπει να συμπεριλάβει τους πάντες, η κατάσταση αρχίζει να σκοτεινιάζει απότομα για το ράλι.

Προς το παρόν είμαστε σε μια οριακή κατάσταση, καθώς ο μεγάλος όγκος των μετακινήσεων συμπίπτει με την έναρξη των τεχνικών ελέγχων από τους διοργανωτές στις 30 Δεκεμβρίου.

Αν ωστόσο δεν επιτευχθεί μια εξαίρεση για τους συμμετέχοντες στο ράλι και, κυρίως, αν κηρυχθεί άλλη μια εβδομάδα κλειστών συνόρων, τότε η ματαίωση θα αρχίσει να δείχνει μάλλον αναπόφευκτη.