ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ

Θα γίνουν οι μοτοσυκλέτες στο μέλλον... καταδότες; 27/11

 • img

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας (FEMA), σε πρόσφατο άρθρο της, φέρνει στην επικαιρότητα ένα καίριο ζήτημα που δύναται να προκύψει εξαιτίας των νέων τεχνολογιών διασυνδεσιμότητας που εφαρμόζονται στα νέα δίτροχα.

 

Στις μέρες μας, είναι ήδη δυνατή η συλλογή ενός απίστευτου όγκου πληροφοριών για την κινητική και λειτουργική κατάσταση μιας μοτοσυκλέτας. Η ΙΜU μονάδα σε συνδυασμό με τους αισθητήρες καταγράφουν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο το πως οδηγούμε, ενώ τα GPS και η συνδεσιμότητα με smart συσκευές, προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες για το μέρος που βρισκόμαστε και τα δρομολόγια που έχουμε κάνει.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται, ούτε και κοινοποιούνται σε τρίτους, ενώ όσο από αυτά καταγράφονται στην μνήμη του εγκεφάλου μιας μοτοσυκλέτας, εξυπηρετούν απλά διαγνωστικούς σκοπούς, στην διάρκεια των service.

Ωστόσο, η FEMA κρούει των κώδωνα του κινδύνου, ότι πολύ σύντομα τα δεδομένα αυτά θα είναι εύκολο να συλλέγονται από τις κατασκευάστριες, με την σύνδεση της μοτοσυκλέτας στην διαγνωστική θύρα OBD ή απλά μέσω ασύρματης επικοινωνίας με κάποιον server και να χρησιμοποιούνται προς ιδίον όφελος αυτών αλλά και συνεργαζόμενων εταιρειών.

Ήδη η FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου), έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα, ζητώντας από τους κατασκευαστές τετράτροχων αλλά και από τις αρχές, να προφυλάξουν τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών και οδηγών αυτοκινήτων, ξεκινώντας μάλιστα για αυτό τον σκοπό, την ενημερωτική καμπάνια, “My Car My Data”.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε πρώτο επίπεδο, όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν από τρίτους για κακόβουλους σκοπούς. Φανταστείτε για παράδειγμα πόσο θα... εξυπηρετούσε τους κλέφτες, η απόκτηση αυτών των δεδομένων, μετά από “χακάρισμα” ενός server!

Αυτομάτως θα αποκτούσαν πληροφορίες για χιλιάδες κατόχους μοτοσυκλετών, με τις διευθύνσεις και τα ονόματα τους, όπως επίσης και με τα δρομολόγια και τις συνήθειες τους. Στρωμένες δουλειές...

Ακόμα όμως και αν οι κατασκευαστές πάρουν δραστικά μέτρα για την απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ίδιες τις εταιρείες δημιουργώντας αναλυτικά και λεπτομερή προφίλ των πελατών τους και “βομβαρδίζοντας” τους στην συνέχεια, με ειδικά στοχευμένες διαφημίσεις και προσφορές.

Πέραν αυτού, οι κατασκευάστριες θα έχουν εφ όρου ζωής το “προβάδισμα” σε ότι αφορά στην διάγνωση βλαβών και φθορών στη μοτοσυκλέτα σας και θα ενημερώνουν εγκαίρως, με αντίστοιχες προφορές, προβαίνοντας έτσι, σε ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς τους ανεξάρτητους επισκευαστές και τις third-party εταιρείες ανταλλακτικών και αναλωσίμων.

Αν δε οι πληροφορίες αυτές διατίθενται, έναντι αμοιβής πάντα, σε συνεργαζόμενες εταιρείες, τότε ο εκάστοτε ιδιοκτήτης μιας μοτοσυκλέτας θα είναι απόλυτα “διάφανός” σε αυτές και έρμαιο των προωθητικών τους ενεργειών.

Δυσοίωνες εξελίξεις επίσης, βάση μιας τέτοιας πραγματικότητας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα αυξημένα ασφάλιστρα, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες θα γνωρίζουν με ακρίβεια τις οδηγικές σας συνήθειες και το ποσοστό “ρίσκου” που παίρνετε στον δρόμο, ενώ μια ακόμα περίπτωση θα μπορούσε να είναι η ακύρωση της εγγύησης, αν κάποιος κατασκευαστής κρίνει ότι ο τρόπος που οδηγάτε δεν είναι ο ενδεδειγμένος και προτεινόμενος.

Τέλος, για να κλείσουμε τον κύκλο αυτών των δυστοπικών σεναρίων, αντιλαμβάνεστε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να έχουν μια πλήρη λίστα με τις διαδρομές και τις ταχύτητες σας, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Όλα αυτά βέβαια, δεν ισχύουν προς το παρόν αλλά η FEMA έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τον ACEM (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Κατασκευαστριών Μοτοσυκλέτας), προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα ισχύσουν στο μέλλον. Τα δε πρώτα μηνύματα αυτών των προπαρασκευαστικών συζητήσεων και επαφών, είναι ενθαρρυντικά, με τους εκπροσώπους του ACEM να δηλώνουν, ότι θα σεβαστούν τα προσωπικά μας δεδομένα και δεν θα βρεθούμε ποτέ στην θέση του να αντιμετωπίζουμε την μοτοσυκλέτα μας ως... καταδότη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 6/12

  Harley-Davidson Freedom Promise - Αγοράζεις σήμερα

  [Δελτίο Τύπου] Οδήγησε την ελευθερία σου σε άλλο επίπεδο. Μόλις λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τον ερχομό των Χριστουγέννων και η Harley-Davidson κατάφερε να μας ξαφνιάσει ευχάριστα για άλλη μία φορά, φέρνοντας την “μαγεία” των γιορτών ακόμη πιο κοντά. Και ο λόγος...

 • ΝΕΑ ΜΟΝΤΛΕΑ 6/12

  Royal Enfield Regalé Bobber - Πανέμορφο custom

  Διά χειρός της Ινδικής EIMOR Customs, το δικύλινδρο Interceptor μεταμορφώνεται σε πολυτελές Bobber.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 5/12

  Rossi και Hamilton αλλάζουν θέσεις!

  Νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την... αλλαξοθεσία μεταξύ των Valentino Rossi και Lewis Hamilton.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/12

  O Marc Marquez

  Ο στόλος των 7 πανάκριβων BMW M Awards που έχει κατακτήσει στις ισάριθμες σεζόν του στη μεγάλη κατηγορία φτιάχνουν ένα αξιοζήλευτο γκαράζ - χωρίς ούτε ένα Honda!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/12

  LED πινακίδες για επισήμανση επικίνδυνων σημείων - Ένας διαφορετικός τρόπος σήμανσης

  Πριν την κλήση και πολύ πριν το ατύχημα, μια πινακίδα μπορεί να σώσει ζωές. Η Αγγλική εταιρεία TWM κατασκευάζει κάθε λογής πινακίδες...

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 3/12

  Υamaha - Νέος τιμοκατάλογος μοντέλων

  Η Ελληνική αντιπρόσωπος της Yamaha, Μοτοδυναμική Α.Ε. ανακοινώνει τον νέο της τιμοκατάλογο με μερικές αλλαγές και δύο προσθήκες.

 • NEA ΜΟΝΤΕΛΑ 3/12

  MV Agusta - Στα σχέδια προσιτή γκάμα στα 350-500 κ.εκ.

  Από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι η MV Agusta, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαίων κατασκευαστών, προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας με ασιατική κατασκευάστρια, για την δημιουργία μιας νέας γκάμας μικρών κυβισμών, σε προσιτή τιμή.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/12

  EE για το "τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων" και στις μοτοσυκλέτες

  Τον Σεπτέμβριο του 2000, η ΕΕ εξέδωσε μια οδηγία που αφορούσε στο “τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων”. Ήταν ο “οδηγός” τον οποίο οι κατασκευαστές θα ακολουθούσαν, προκειμένου τα μελλοντικά οχήματα να κατασκευάζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/12

  Επαναστατική φόρτιση μπαταριών σε 10 λεπτά!

  Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως ανακάλυψε μια νέα μέθοδο που μπορεί να επαναφορτίσει 300-500 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 10 μόλις λεπτά στις μπαταρίες λιθίου-ιόντων.

 • NEA MONTΕΛΑ 29/11

  Royal Enfield Himalayan 2020

  Η παρουσία του στα adventure είναι ξεχωριστή. Το μονοκύλινδρο Himalayan, δεν είναι λουσάτο και πολυτελές όπως τα περισσότερα μοντέλα της κατηγορίας και προβάλει έναν σκληροτράχηλο, λιτό και απέριττο χαρακτήρα, όντας έτοιμα να ριχτεί στα “δύσκολα”.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 29/11

  Τράκτορας της Mercedes-Benz με ειδικά εξελιγμένο σύστημα για τον εντοπισμό δίτροχων

  Μπορεί τα ηλεκτροκίνητα πατίνια να αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους περισσότερους χρήστες των δρόμων, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσικλετιστών, ωστόσο οι αναβάτες τους ανήκουν και αυτοί στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως και εμείς Τελικά έχουμε περισσότερα κοινά, παρά...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 28/11

  Royal Enfield - Ποντάρει πολλά στην ηλεκτροκίνηση!

  Ποιος θα το περίμενε ότι η εταιρεία που είχε συνδέσει πιο πολύ από κάθε άλλη το όνομα της με τις κλασικές (ούτε καν νεορετρό) μοτοσυκλέτες, να “την ψάχνει” με την ηλεκτροκίνηση!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 28/11

  Η μότο - περιηγήτρια Jacqui Furneaux έρχεται στην Ελλάδα

  Η Βρετανίδα που έγινε παγκοσμίως γνωστή από το ταξιδιωτικό βιβλίο της '

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 27/11

  Θα γίνουν οι μοτοσυκλέτες στο μέλλον... καταδότες;

  Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας (FEMA), σε πρόσφατο άρθρο της, φέρνει στην επικαιρότητα ένα καίριο ζήτημα που δύναται να προκύψει εξαιτίας των νέων τεχνολογιών διασυνδεσιμότητας που εφαρμόζονται στα νέα δίτροχα.

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 27/11

  Μεγάλη προσφορά "Black Friday" στο Symphony ST 125

  Κάνε δικό σου το Symphony ST125i CBS στη μοναδική Black Friday προσφορά των 1.745 ευρώ (από 2.045 ευρώ), και με 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ με 0 ευρώ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ