TEST – Πρώτη επαφή Daytona Χ310 by Zontes – Αποστολή στα Τρίκαλα


Συνεχίζουμε την πρώτη μας γνωριμία με την ολοκαίνουργια σειρά της Daytona, δηλαδή τις τρεις απίθανες μονοκύλινδρες 310 που ξεχωρίζουν από το αρχίγραμμά τους (Τ, Χ ή R). Πρώτα οδηγήσαμε στην Αθήνα το γυμνό roadster R310, μετά μιλήσαμε για την πρώτη μας επαφή με το Τ310, το μεσαίο on-off (ή Adventure αν προτιμάτε) και τώρα περνάμε στην τρίτη εναλλακτική, το sport touring X310.

  • 1/4/2019

Του Σπύρου Τσαντήλα

Φωτό: Τάκης Μανιάτης. Γκοργκόλης ΑΕ

Η λογική είναι γνωστή και modular (που λένε και στο χωριό μου): κοινή βάση, πολλά κοινά εξαρτήματα και διαφορετική εφαρμογή όλων αυτών με τις κατάλληλες μικρές αλλαγές από μοντέλο σε μοντέλο.

Το Χ310 κοιτάζει περισσότερο την άσφαλτο και υπόσχεται ταξιδάκια με όλη τη χάρη μιας sport touring κατασκευής, πάντα όμως φιλτραρισμένη μέσα από το οικονομικό πακέτο που χαρακτηρίζει σύσσωμη αυτή τη φαμίλια της Daytona, τόσο σε τιμή απόκτησης, όσο και σε κόστη χρήσης.

Διαφορές 

Αν καθήσεις εναλλάξ στη σέλα των τριών 310 θα αντιληφθείς πως πρόκειται για τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες. Παραδόξως όμως, αυτό δεν αντανακλά στους πίνακες τεχνικών χαρακτηριστικών, όπου οι διαφορές είναι πραγματικά πολύ λίγες. Ο κινητήρας είναι κοινός και πανομοιότυπος και στα τρία μοντέλα, ομοίως και η μπροστινή τους ανάρτηση με το φρένο. Εδώ όμως έχουμε ένα διαφορετικό αμορτισέρ από το Τ310, το οποίο είναι τώρα καλύτερα εστιασμένο στη διαφορετική λογική χρήσης.

Ο εντυπωσιακός εξοπλισμός είναι φυσικά και εδώ παρών, με ψηφιακή οθόνη στα όργανα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, κορυφαίο ABS της Bosch (9.1Μ) με διακόπτη ανεπεργοποίησης, εκκίνηση και άνοιγμα σέλας και τάπας ρεζερβουάρ από το τιμόνι, φωτιζόμενους διακόπτες και δύο επιλογές χαρτογραφήσεων.

Μια βασική διαφορά που γίνεται άμεσα αισθητή είναι η σέλα, η οποία είναι μεν ίδια με αυτή των άλλων δύο μοντέλων, αλλά εδώ είναι λίγο χαμηλότερο το ύψος της σε σχέση με το on-off Τ310 – και είναι ίδια με το R310.

Δε γνωρίζουμε πως προκύπτει αυτή η αλλαγή, δεδομένου ότι το πλαίσιο είναι λογικά κοινό στα τρία μοντέλα, οπότε εικάζουμε πως η όποια αλλαγή προέρχεται από το αμορτισέρ, η διαδρομή του οποίου δεν ανακοινώνεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τέλος, το Χ310 φορά ίδια λάστιχα με το R και διαφορετικά από το Τ: καθαρά ασφάλτινα radial CST ελαστικά, όπως πρέπει δηλαδή.

Στον δρόμο 

Το πρώτο που θα αντιληφθεί κανείς καβαλώντας το Χ είναι ο μονοκύλινδρος ψεκαστός κινητήρας, ο οποίος διακρίνεται για τη ζωντάνια του και τη ροπάτη απόκριση.

Μαζί του κινηθήκαμε λίγο μέσα στην πόλη των Τρικάλων, όπου η όρθια θέση οδήγησης με το μεταβλητής διατομής τιμόνι να φέρνει τον αναβάτη σε μια εντελώς ξεκούραστη γωνία, εργονομικά άρτια και φυσικότατη για καλό έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε κάθε αστική περίσταση.

Εκτός της πόλης το Χ310 δεν δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα να ταξιδεύει όλη μέρα με 120 km/h και με τη ζελατίνα στην ψηλότερη θέση της θα καλύψει άνετα τον κορμό του αναβάτη από τον αέρα. Για το κράνος μάλλον είναι θέμα ύψους, αφού εμένα τα 182 εκατοστά μου ήθελαν λίγο σκύψιμο για να καλυφθώ πλήρως, αλλά ένας πιο μικρόσωμος αναβάτης (ή αναβάτρια) ίσως και να βρει μια απολύτως απάνεμη γωνιά στη σέλα του Χ.

Ο χειρισμός του είναι πανεύκολος και εντελώς φυσικός, ο συμπλέκτης μαλακός και ακριβής, ο ψεκασμός στο ύψος του.

Η επιτάχυνση βγάζει τσαγανό από χαμηλά, κρατώντας τα καλύτερά της για τα ψηλότερα στρώματα. Μετά τις 7,000 βρισκόμαστε την καλύτερη περιοχή αυτού του μονοκύλινδρου, παράγοντας γεμάτη απόδοση και περνώντας στον δρόμο αρκετά άλογα για να κάνουν το Χ310 πολύ διασκεδαστικό και ικανό να επιτεθεί στη στροφή χωρίς φόβο και με πολύ πάθος.

Πράγματι, το καλύτερο σημείο της όλης εκδήλωσης που ευγενώς έστησε η Γκοργκόλης Α.Ε. στα Τρίκαλα ήταν το στροφιλίκι όπου έγιναν και οι περισσότερες φωτογραφίες. Κλασικός Ελληνικός επαρχιακός δρόμος που ανηφορίζει έναν λόφο στα βόρεια της πόλης, με στροφές όμορφης χάραξης και εναλλασσόμενης ποιότητας ασφάλτου.

Αν και είχαμε μόλις λίγα χιλιόμετρα εμπειρίας από το Χ, σε κάθε στροφή ο ρυθμός ανέβαινε ευχάριστα και οι κλίσεις βάθαιναν, χωρίς ποτέ να νιώσουμε πως κάνουμε κάτι ακραίο ή επικίνδυνο. Απλά το Χ310 κάνει αυτό που οφείλει: προσφέρει ευχαρίστηση με ασφάλεια.

Όσο για το ταξίδι, καλύτερα να περιμένουμε για μια πλήρη δοκιμή, καθώς στη συγκεκριμένη διαδρομή δε μας έτυχε να το οδηγήσουμε σε αυτοκινητόδρομο, όπου κανονικά είναι ένα ζωτικό πεδίο χρήσης του.

Η "σούμα"

Σε πρώτη επαφή το Χ310 δείχνει να είναι ένα ακόμη κελεπούρι, εφάμιλλο του Τ310 σε αξία. Η Γκοργκόλης Α.Ε. το συνοδεύει από μια νοστιμότατη λιανική τιμή που οριακά σταματά κάτω από τα 4 χιλιάρικα, στα €3,995.

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο μπερδεμένα απ’ ότι με το Τ310, καθώς είναι δύσκολο να βρεις μια άλλη μοτοσυκλέτα στην αγορά που να θεωρηθεί σοβαρός ανταγωνιστής του. Το Χ310 μοιάζει να παίζει σε μια κατηγορία από μόνο του, καθώς δεν είναι ακριβώς το μικρό supersport που θα κοντραριστεί στα ίσια με τα Kawasaki Ninja 400 και Yamaha R3.

Στην ουσία άλλο μικρομεσαίο sport touring μοντέλο δεν υπάρχει, αλλά ακόμη κι αν ανοίξουμε το πεδίο χρήσης για να το συγκρίνουμε με τις πιο σπορ φερινγκάτες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού σε αυτήν την κατηγορία κυβισμού, πάλι η τιμή του γεννά χαμόγελα.

Η Γκοργκόλης Α.Ε. φαίνεται να έχει πιάσει ένα λαχείο και σε αυτήν την περίπτωση, με μια μοτοσυκλέτα πληρέστατη από κάθε άποψη, με ένα λογότυπο (Daytona) που στην Ελλάδα μετράει σε αναγνωρισιμότητα φέρνοντας στο μυαλό τα best seller παπιά της εταιρείας αυτής.

Daytona X310 by Zontes  
Τιμή (€) 3,995

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 1Κ, Υ/Ψ, 4Β, 2ΕΕΚ

Κυβισμός (cc)

312

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

80 x 62

Σχέση συμπίεσης

12.5:1

Ισχύς (hp/rpm)

35.4 / 9,500

Ροπή (kg.m/rpm)

3.0 / 7,500

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Delphi

Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, μηχανικός
Μετάδοση Χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l)

15.5

Βάρος (kg)

159

   

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Αναρτήσεις Ε

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm

Διαδρομή (mm)

110

Αναρτήσεις Π

Ένα αμορτισέρ (monoshock)

Διαδρομή

Δ.Α.

Φρένα Ε (χιλ.)

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων με γλίστρα, ABS Bosch 9.1M

Φρένα Π (χιλ.)

Δίσκος 200 mm, δαγκάνα δύο ακτικρυστών εμβόλων, ABS Bosch 9.1M

   

Τροχοί - Ελαστικά

 

Ελαστικό Ε

CST tubeless, 110/70-17

Ελαστικό Π

CST tubeless, 160/60-17

   

Διαστάσεις

 

Μήκος

2,051

Πλάτος

755

Μεταξόνιο

1,390

Ύψος σέλας

795