Τali - Το κράνος που συνδέεται με τα φώτα της μοτοσυκλέτας


ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ TALI, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ CES, ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΜΙΑ ΠΛΗΘΩΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΠΙΟ ΕΜΦΑΝΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ LED ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ, “ΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑΙ” ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΦΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΩ ΦΩΣ ΠΕΔΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ. 

  • 10/1/2020

Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μια πρόσθετη οπτική ειδοποίηση προς τους άλλους οδηγούς για τις αλλαγές κατεύθυνσης και το φρενάρισμα μιας μοτοσυκλέτας και μάλιστα στο ψηλότερο σημείο αυτής, που αντιστοιχεί με το κεφάλι του αναβάτη. 

Tα LED σώματα έχουν τοποθετηθεί μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ορατά και από τις πλαϊνές πλευρές. Αυτό που δεν έχει καταστεί γνωστό ωστόσο, είναι με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η σύνδεση και ο “συγχρονισμός” των LED αυτών, με τα φλας και stop light της μοτοσυκλέτας.

Πέραν αυτής της λειτουργίας, το κράνος Tali συνδέεται μέσω bluetooth με smart τηλεφωνικές συσκευές και με την χρήση ειδικού app / εφαρμογής, προσφέρει τα ακόλουθα: 

-Ειδοποίηση για βοήθεια σε περίπτωση πτώσης / ατυχήματος 
-Λήψη τηλεφωνικών κλήσεων και ειδοποιήσεων από το κινητό
-Λήψη οδηγιών από το σύστημα πλοήγησης του κινητού
-Ακρόαση μουσικής 
-Δυνατότητα φωνητικών εντολών συμβατών με τις υπηρεσίες Siri, Alexa και Google Assistasnt 
-GPS στίγμα σε περίπτωση που το κράνος κλαπεί 
-Ειδοποιήσεις για την συντήρηση και τα service της μοτοσυκλέτας*
-Ενημέρωση από το trip computer της μοτοσυκλέτας*

*Και πάλι, δεν αναφέρεται με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, αφού απαιτείται σύνδεση με την μοτοσυκλέτα και αυτό είναι δυνατό μόνο σε ορισμένα σύγχρονα μοντέλα, μέσω των εφαρμογών που έχουν εξελίξει οι εκάστοτε κατασκευάστριες. 

Τέλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κράνους, είναι η φωτοχρωμική ζελατίνα του, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα στην ένταση του φωτός. 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ιδέα η οποία όμως έχει αρκετό ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι που να φτάσει στην παραγωγή. To πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, όπως αναφέρει ο Γάλλος ιδρυτής της εταιρείας Isaam Tali και άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία της δοκιμής του.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και μια καμπάνια crowdfunding, ευελπιστώντας να συγκεντρωθούν τα χρήματα, ώστε το κράνος να μπει σε διαδικασία παραγωγής, κάτι που -αν όλα πάνε καλά- προβλέπεται για τις αρχές του 2021. Η δε τιμή του κράνους, με μια πρώτη εκτίμηση θα βρίσκεται στην περιοχή των 1200 δολαρίων, δηλαδή κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ.