Suzuki Hayabusa - Η απόσυρση ενός θρύλου


Το πρώτο μοντέλο παραγωγής που ξεπέρασε το φράγμα των 300 χλμ./ώρα και αυτό που συνέδεσε το όνομα του, όσο κανένα άλλο στην ιστορία των δύο τροχών, με τις υπερ-επιδόσεις, το θρυλικό Hayabusa, αποσύρεται από την αγορά, λόγο της μη συμμόρφωσης με τις τελευταίες προδιαγραφές ρύπων. 

  • 7/12/2018

Η Suzuki διατήρησε το Hayabusa σχεδόν αναλλοίωτο στην αγορά για πολλά χρόνια και στην καριέρα του μετρά μόνο μια μεγάλη ανανέωση, το 2008. Παρόλα αυτά, χάρη στην ασυνήθιστη εμφάνισή του και φυσικά τις πανίσχυρες χάρες του, το μοντέλο έχει χτίσει τον δικό του θρύλο και διατηρεί το πιστό του κοινό.

Ο λόγος που η Suzuki ανακοίνωσε το τέλος της παραγωγής του είναι ο προφανής: Euro 4. Μπήκαν σε εφαρμογή του 2016 και με το κλείσιμο του 2018 ολοκληρώνεται και η διετής προθεσμία που κάλυπτε το προϋπάρχον στοκ των εταιρειών. Πλέον από 1/1/2019 το Hayabusa δε θα μπορεί να πωλείται στις αγορές που υπάγονται σε προδιαγραφές παρόμοιες με τις Euro 4, οπότε μοιραία φτάνουμε στο τέλος της ζωής του.

Θα παραμείνει στην αγορά όσο υπάρχει στοκ διαθέσιμο και αγορές που μπορούν να το δεχτούν – όπως οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ – αλλά είναι σαφές πως πρέπει να περιμένουμε το διάδοχο μοντέλο από τη Suzuki.

Το οποίο προς το παρόν δε γνωρίζουμε αν θα υπάρξει και σε ποια μορφή, παρότι οι σχετικές φημολογίες έχουν οργιάσει κατά καιρούς, εμπλέκοντας ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί: τούρμπο, υπερσυμπιεστές, μόνο ρουκέτες δεν έχουν φωτοσοπαριστεί στο ταλαίπωρο κορμί του οσονούπω εκλιπόντος Suzuki.

Ελπίζουμε πάντως πως η Suzuki κάτι θα έχει στο μυαλό της για να μη χαθεί και η κεκτημένη ταχύτητα του ονόματος που είναι ακόμη ζεστό στις καρδιές του κόσμου. Εδώ επανέφεραν το Katana μετά από τόσα χρόνια απουσίας, κρίμα δεν είναι να αφήσουν το Hayabusa να κρυώσει.