Στρατηγική συμμαχία Honda και Sony για ηλεκτρικά οχήματα


Οι δύο ιαπωνικές βιομηχανίες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο να ιδρύσουν κοινή εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 10/3/2022

Οι Sony Group Corporation και Honda Motor Co., Ltd. ανακοίνωσαν σήμερα (4/3/22) τη συμφωνία να συνάψουν μια στρατηγική συμμαχία με στόχο να περάσουν στην επόμενη μέρα των υπηρεσιών μετακίνησης. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει την από κοινού δημιουργία μιας νέας εταιρείας, μέσω της οποίας θα εξελίξουν και θα εμπορευτούν μαζί ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες.

Η συνέχεια σε πρώτο χρόνο προβλέπει τη συνέχιση των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για να έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της νέας εταιρείας εντός του 2022 και έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Στο βάθος η συμμαχία αυτή φέρνει από τη μια πλευρά την τεχνογνωσία της Honda στη σχεδίαση, κατασκευή και πώληση οχημάτων, και από την άλλη την εμπειρία της Sony σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει αισθητήρες, εικόνα, επικοινωνία, δικτύωση και τεχνολογίες διασκέδασης (entertainment).

Το πλάνο της νέας εταιρείας – που ακόμη δεν έχει όνομα – είναι να έχει ως το 2025 το πρώτο της όχημα στην αγορά. Το κατασκευαστικό κομμάτι θα παραμείνει στον τομέα ευθύνης της Honda, έτσι το νέο σχήμα θα ασχολείται με όλο το κομμάτι από τη σχεδίαση στο χαρτί, την ανάπτυξη και εξέλιξη, καθώς και την εμπορία των προϊόντων, ενώ η παραγωγή θα γίνεται στα εργοστάσια της Honda.

Η κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένα οχήματα, ωστόσο είναι μάλλον προφανές πως το ευρύτερο πεδίο ενδιαφέροντος είναι τα αυτοκίνητα, όπου η Sony μπορεί να αναπτύξει καινοτόμες εφαρμογές συνδεσιμότητας και πολυμέσων. Επίσης η τεχνογνωσία της Sony θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε συστήματα ασφαλείας, όπως λ.χ. τα ραντάρ.

Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου αδόκιμο να πιστεύουμε πως κάποιες από τις τεχνολογίες που θα προκύψουν από τη νέα αυτή συνέργεια θα αφορούν και τα δίκυκλα της Honda.

Ως τότε, πρώτα περιμένουμε να μάθουμε πώς θα ονομάζεται η νέα εταιρεία και στη συνέχεια τα πλάνα της για τα πρώτα οχήματα. Το 2025 δεν είναι καθόλου μακριά.

>>> Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται το πρωτότυπο ηλεκτρικό Honda EV Cub του 2015