Σέλα που ολισθαίνει δεξιά, αριστέρα και πίσω


Η Etteplan είναι μια φιλανδική τεχνική εταιρεία η οποία προσφέρει λύσεις σε τομείς όπως η βιομηχανία και τα logistics, σχεδιάζοντας κατά παραγγελία εξοπλισμό αλλά και εξελίσσοντας λογισμικό για τις όποιες ανάγκες μηχανογράφησης.

  • 11/7/2019

Πρόσφατα σχέδια που κατέθεσε προς κατοχύρωση όμως, αφορούν το πεδίο της μοτοσυκλέτας και περιγράφουν μια σέλα (μονή από superbike) η οποία εδράζεται πάνω σε ένα σύστημα ολίσθησης, προσφέροντας την δυνατότητα κίνησης δεξιά, αριστέρα και προς τα πίσω.

Η σέλα αυτή, σχεδιάσθηκε και εξελίχθηκε για αναβάτες που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και δοκιμάστηκε από την παραπληγική αναβάτρια Ulla Kulju, η οποία κατάφερε να ρίξει τους χρόνους αναφοράς της κατά 6 δευτερόλεπτα. 

Ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα στον αναβάτη να μετατοπίζει το βάρος του πάνω στην μοτοσυκλέτα χωρίς να βάζει πίεση στα μαρσπιέ, με μια απλή κίνηση του κορμού και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει οφέλη για όλους. 

Ακόμη δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με την ελευθερία ολίσθησης, εικάζουμε ομως ότι θα υπάρχει κάποιο είδος μηχανισμού με ελατήρια ή ελαστικά μέρη, που θα επαναφέρει την σέλα στην αρχική της θέση. Ο μηχανισμός της σέλας δε, έχει σχεδιασθεί με τρόπο τέτοιο , ώστε η κατασκευή του να είναι εύκολη και γρήγορή με την μέθοδο της 3D εκτύπωσης.