R.I.P. Joel Robert: Πέθανε ο "νονός" του ΜΧ


Στις 13/1/2021, σε ηλικία 77 ετών πέθανε από επιπλοκές της Covid-19 ο Βέλγος Joel Robert, 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Motocross και θρύλος του αθλήματος.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 14/1/2021

Ο Robert είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 4 Ιανουαρίου με Κορωνοϊό και, παρότι πήρε εξιτήριο, η κατάσταση του χειροτέρεψε γρήγορα για να εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο Gilly (Grand Hospital De Charleroi) στο Βέλγιο στις 6 Ιανουαρίου.

Εκεί έπαθε καρδιακή ανακοπή την ώρα που βρισκόταν στα επείγοντα, με τους γιατρούς κατόπιν να ανακοινώνουν στη σύντροφο του Roberts, Josiane Marit, πως η ανακοπή οδήγησε σε ζημιά ζωτικών λειτουργιών.

Ο Robert ήταν ένας από τους μεγάλους θρύλους του ΜΧ (6 Παγκόσμιοι Τίτλοι), ενώ πέρα από τις αγωνιστικές του δάφνες είχε δημιουργήσει και οργανώσει ΜΧ event παγκοσμίου φήμης στο Βέλγιο, και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εισαγωγή του Motocross στις Η.Π.Α.

Στον αγωνιστικό στίβο, ο Robert πήρε 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα στα 250 κ.εκ., κατακτώντας το πρώτο καβάλα σε μοτοσυκλέτα της CZ TO 1962, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Ο Βέλγος αναβάτης κέρδισε ξανά το 1968 και το 1969, πριν περάσει στην ομάδα της Suzuki, με την οποία κέρδισε 3 ακόμα συνεχόμενους τίτλους.

Οι επικές μάχες του Roberts με τον Σουηδό Torsten Hallman έμειναν στην ιστορία του αθλήματος, ενώ κατείχε το ρεκόρ με τις περισσότερες ΜΧ νίκες (50) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για… 30 χρόνια, μέχρι που το έσπασε ο έτερος Βέλγος θρύλος Stefan Everts το 2004.

Ο Robert ήταν ένας από τους πιο φυσικά ταλαντούχους και δυνατούς ΜΧ αναβάτες της ιστορίας, ενώ ήταν διαβόητος για την απέχθεια του στην προπόνηση όσο και για τη μανία του με το κάπνισμα! Μάλιστα σε έναν αγώνα έσβησε το τσιγάρο του στο τιμόνι του Sylvain Geboers την ώρα που οι αναβάτες βρισκόταν στην εκκίνηση, και κατόπιν… κέρδισε τον αγώνα.

Ο Βέλγος Πρωταθλητής αναγνωρίστηκε για τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του American MX το 2000, όταν εισήχθη στο AMA Motorcycle Hall of Fame, ενώ το 2020 ο Robert ανακηρύχθηκε σε FIM Motocross Legend.

Ο Robert είχε προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό, καθώς ήταν διαβητικός, με αποτέλεσμα οι γιατροί να προχωρήσουν σε μερικό ακρωτηριασμό του ποδιού του το 2018. Παράλληλα, είχε υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά και είχε ξεκινήσει να έχει πρόβλημα τόσο με τους πνεύμονες όσο και με την καρδιά του.