Προδιαγραφές κρανών ECE 22.06: Υποχρεωτικές από τον Ιούλιο 2022


Από τον φετινό Ιούλιο τα κράνη μοτοσυκλέτας πρέπει να ομολογκάρονται αποκλειστικά στις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 19/5/2022

Οι νέες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να καλύπτει κάθε προστατευτικό κράνος για μοτοσυκλετιστική χρήση αποτελούν την έκτη αναβάθμιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ECE 22.06, και από τον ερχόμενο Ιούλιο θα αντικαταστήσουν οριστικά τις απερχόμενες ECE 22.05 που ισχύουν σήμερα.

Όπως είχαμε περιγράψει αναλυτικά το 2020, όταν και ψηφίστηκε η επόμενη δέσμη προδιαγραφών, οι 22.06 εισάγουν πολύ πιο λεπτομερείς ελέγχους στα κράνη, η αντοχή των οποίων θα δοκιμάζεται σε πολλά περισσότερα σημεία συγκριτικά με τις 22.05.

Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει στη διαδικασία πιστοποίησης εδώ.

Ως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τρία χρόνια μετά την ψήφιση των νέων προδιαγραφών φτάνει η ώρα της οριστικής επιβολής τους, έτσι από την 1η Ιουλίου 2022 κανένα κράνος προδιαγραφών ECE 22.05 δε θα μπορεί να πουληθεί από τους κατασκευαστές. Αναλόγως, δε θα γίνονται πλέον πιστοποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για κανένα άλλο πακέτο προδιαγραφών πλην των 22.06.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειώσουμε πως η χρήση ήδη αγορασμένων κρανών ECE 22.05 είναι φυσικά απολύτως νόμιμη και θα παραμείνει έτσι ώσπου να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του να αγοράσει το επόμενο, ενώ για το αδιάθετο στοκ δίνεται παράταση ενός έτους. Έτσι τα κράνη των προηγούμενων προδιαγραφών δε θα μπορούν πια να πωλούνται πέραν του Ιουλίου 2024 ούτε από τα καταστήματα λιανικής.