Πιο κοντά στην πραγματικότητα η "ιπτάμενη μοτοσυκλέτα"


Στις αρχές της άνοιξης (2019) γράφαμε για την Jetpack Aviation και την πρόθεση της να κατασκευάσει ένα ιπτάμενο όχημα, το Speeder, το οποίο ανταποκρινόταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που θα αποκαλούσαμε “αερομοτοσυκλέτα”.

  • 15/11/2019

Το εγχείρημα ήταν σίγουρα τολμηρό και φιλόδοξο, με το Speeder να υφίσταται μόνο σε… ψηφιακή μορφή, ως σχέδιο σε κάποιο σκληρό δίσκο. Τώρα όμως ανοίγεται ο δρόμος για την κατασκευή ενός πρωτότυπου σε κλίμακα 1:1 και την εξέλιξη αυτού, ώστε να υπάρξει παραγωγή. 

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό, έπαιξε η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς η Jetpack να αναφέρει αν πρόκειται για τραπεζικό κεφάλαιο ή για ανάμειξη κάποιας επενδυτική εταιρείας στο project.

Όπως και να έχει, τα χρήματα αυτά, επαρκούν σύμφωνα με την εταιρεία για την κατασκευή του πρωτότυπου το οποίο θα εξελιχθεί και δοκιμασθεί σε τρεις εκδόσεις: μια “πολιτική” με περιορισμένη απόδοση  (περίπου 100 χλμ./ώρα τελική, μικρή αυτονομία, περιορισμένο ύψος πτήσης) για την οποία δεν θα απαιτείται άδεια χειρισμού αεροσκάφους, μια πολιτική “ανοικτή” (240 χλμ./ώρα τελική και 4,5 χιλιόμετρα μέγιστο ύψος πτήσης) για την οποία θα απαιτείται άδεια πιλότου και τέλος, μια για στρατιωτική χρήση, η οποία θα έχει και ικανότητα τηλεκατευθυνόμενης / αυτόματης, μη επανδρωμένης πτήσης.

Η τελευταία έκδοση μάλιστα, ίσως να σημαίνει ότι η χρηματοδότηση μπορεί να έχει εξασφαλιστεί και από κεφάλαια του πενταγώνου των ΗΠΑ.