Piaggio - Σχέδια για ενεργό αεροδυναμικό βοήθημα


Η Piaggio κατέθεσε μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πατέντες για ένα ενεργό αεροδυναμικό σύστημα που περιλαμβάνει κινούμενα φτεράκια (winglets), ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως στις πατέντες το συγκεκριμένο σύστημα επιδεικνύεται πάνω σε ένα… MP3!

  • 18/5/2020

Αν θυμάστε καλά λίγο πριν την EICMA 2018, η Aprilia είχε ανακοινώσει πως θα βλέπαμε το RS 660 με ενεργό αεροδυναμικό σύστημα, δηλώσεις όμως που τελικά δεν μετουσιώθηκαν σε πράξη.

Ανάλογη κίνηση λίγο πριν την EICMA 2019 και την παρουσίαση του Honda CBR1000RR-SP, είχε γίνει και από τη Honda, με πατέντες να αποκαλύπτουν πως η ιαπωνική εταιρεία εξέλισσε ένα ενεργό αεροδυναμικό σύστημα για τη μοτοσυκλέτα, αν και τελικά ούτε αυτό πέρασε στην παραγωγή -τουλάχιστον όχι στο μοντέλο του 2020.

Οι πατέντες της Piaggio δείχνουν ένα MP3 με πλαϊνά φτερά, που θυμίζουν λίγο τα αεροδυναμικά φτερά των μοτοσυκλετών του MotoGP. Όμως αντίθετα με εκείνα του MotoGP, στις πατέντες εδώ τα φτερά κινούνται αυτόματα / ηλεκτρονικά πάνω ή κάτω, όπως τα flaps σε ένα αεροπλάνο!

Δυο ηλεκτρικά μοτέρ κινούν κάθε φτεράκι ξεχωριστά, ανάλογα με τις εντολές μιας κεντρικής υπολογιστικής μονάδας που επεξεργάζεται την ταχύτητα του οχήματος και την κλίση του, αλλάζοντας τη θέση των φτερών, υποβοηθώντας τις κινήσεις του αναβάτη.

Όταν το ένα φτερό είναι πάνω, και το άλλο κάτω, η πίεση του αέρα βοηθά το όχημα να “βουτάει” και να σηκώνεται πιο εύκολα, αν και για να υπάρξει κάποια αισθητή διαφορά, η ταχύτητα του οχήματος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50 χλμ/ώρα.

Τα φτερά μπορούν επίσης να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, είτε πακτώνοντας τον μπροστινό τροχό, είτε ελαφραίνοντας τα φορτία που ασκούνται σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα που δημοσιεύουν τις πατέντες, αυτές είχαν κατατεθεί στην Ιταλία το 2018, ενώ πρόσφατα κατατέθηκαν και στο Παγκόσμιο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών.

Τέλος, εννοείται πως μπορεί οι πατέντες να χρησιμοποιούν ένα MP3, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το εν λόγω σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί και στις μοτοσυκλέτες του Piaggio Group.