Piaggio - Αρνητική απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υπόθεση αντιγραφής από την Zhejiang


Αρνητική ήταν η απάντηση του Γενικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέναντι στην Piaggio, στην προσφυγή της τελευταίας, για επανεξέταση ενός αιτήματος που είχε τεθεί στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το 2014.  

  • 26/9/2019

Η ιστορία έχει ως εξής, το 2010, η Zhejiang Zhongneng Industry Group, καταχώρησε στο EUIPO, τα σχέδια ενός scooter, που θα διέθετε στην ευρωπαϊκή αγορά. Το 2014, η Piaggio, υπέβαλε αίτηση στο EUIPO, ζητώντας την ακύρωση του σχεδίου της Zhejiang, ισχυριζόμενη ότι αυτό “στερούνταν νεωτεριστικού και ατομικού χαρακτήρα”,  σε σχέση με την δική της σειρά  scooter, Vespa LX.

Κοινώς, η Piaggio ζητούσε να σταματήσει η διάθεση του κινεζικού scooter, γιατί αντέγραφε τις Vespa LX, σχεδιαστικά.  Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η Piaggio, είχε καταφέρει να προστατεύεται ως πνευματική ιδιοκτησία η σχεδίαση της Vespa LX, στην Ιταλία και στην Γαλλία.  

Το EUIPO, απέρριψε το αίτημα της Piaggio τo 2015, και ακολούθως το 2018, ύστερα από την διοικητική προσφυγή που άσκησε η ιταλική εταιρεία.

Η Piaggio, η οποία προφανώς δεν συμφωνούσε με τις αποφάσεις του EUIPO, έφερε το 2018 το θέμα και στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο κατέληξε σε απόφαση, εχθές, 24/09/2019,  θεωρώντας ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση, “Δεν συντρέχει προσβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της Piaggio επί του σκούτερ Vespa LX”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του Γενικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:

"Ορθώς το EUIPO κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκούτερ της Zhejiang και το σκούτερ της Vespa LX δημιουργούν διαφορετική συνολική εντύπωση και ότι το πρώτο έχει ατομικό χαρακτήρα σε σχέση με το δεύτερο. Ενώ στο σκούτερ της Zhejiang κυριαρχούν κατά βάση οι αιχμηρές γραμμές, στο σκούτερ Vespa LX επικρατούν οι στρογγυλεμένες γραμμές" και επιπλέον, "τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του σκούτερ Vespa LX δεν εμφανίζονται στο σκούτερ της Zhejiang, ενώ οι μεταξύ τους διαφορές είναι πολλές και σημαντικές, οπότε θα υποπέσουν στην αντίληψη του ενημερωμένου χρήστη".

Το ανακοινωθέν κλείνει, τονίζοντας το εξής: "Λόγω της διαφορετικής συνολικής εντύπωσης την οποία δημιουργούν τα δύο σκούτερ, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος σύγχυσης του ενδιαφερόμενου κοινού. Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την ορθότητα της ανάλυσης του EUIPO βάσει της οποίας αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Piaggio επί του σκούτερ Vespa LX, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία.”