Peugeot Motorcycles: Kαταδικάστηκε για αντιγραφή πατέντας του Piaggio MP3


Δυο δικαστήρια, ένα ιταλικό κι ένα γαλλικό έκριναν την Peugeot Motorcycles ένοχη για αντιγραφή της ευρωπαϊκής πατέντας για την τεχνολογία του τρίτροχου Piaggio MP3, και για την εφαρμογή του στο επίσης τρίτροχο scooter Metropolis, επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα και ποινές.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 22/9/2021

Η συγκεκριμένη πατέντα, που ανήκει στο Piaggio Group, αφορά στο σύστημα ελέγχου που επιτρέπει σε ένα τρίτροχο όχημα να παίρνει κλίσεις σαν μια συμβατική μοτοσυκλέτα.

Για την παραβίαση αυτή των πνευματικών δικαιωμάτων, η Peugeot Motorcycles θα πρέπει τώρα να πληρώσει 1.500.000 ευρώ, συν πρόσθετα πρόστιμα για τα δικαστικά έξοδα του Piaggio Group.

Η απόφαση μάλιστα του δικαστηρίου του Παρισιού απαγορεύει παράλληλα στην Peugeot Motorcycles σε γαλλικό έδαφος να παράγει, προωθεί, εισάγει, εξάγει, χρησιμοποιεί ή κατέχει οποιοδήποτε τρίκυκλο όχημα που να φέρει το κατοχυρωμένο σύστημα του Piaggio Group (συμπεριλαμβανομένου του Metropolis), με απειλή προστίμου για κάθε όχημα που θα εντοπίζεται.

Το δικαστήριο του Μιλάνου απαγορεύει στην Peugeot Motorcycles στο ιταλικό έδαφος να εισάγει, εξάγει, προωθεί και διαφημίζει (offline και online) το Peugeot Metropolis, με απειλή προστίμου 6.000 ευρώ για κάθε όχημα που θα πωλείται 30 μέρες μετά από την ανακοίνωση της απόφασης. Επιπρόσθετα, η Peugeot Motorcycles πρέπει να αποσύρει όλα τα “παράνομα” οχήματα που πωλούνται στην Ιταλία μέσα σε 90 μέρες, για να μην δεχθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

Οι μηνύσεις του Piaggio Group αποτελούν κομμάτι των δραστηριοτήτων του Piaggio Group εναντίον σε όσες εταιρείες αντιγράφουν τα προϊόντα και τις ευρεσιτεχνίες της, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν με τις νομικές κινήσεις της φίρμας εναντίον Κινέζων κυρίως κατασκευαστών.

Σημειώστε πως η Peugeot Motorcycles έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στις αποφάσεις, οπότε αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια της διαμάχης, και να διαπιστώσουμε αν θα διατηρηθούν ως έχουν οι αποφάσεις των δύο δικαστηρίων.