Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας - Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου


Μια σειρά παρεμβάσεων υπέρ της ποιότητας ζωής πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το σχέδιο του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  • 13/5/2020

Η αποδοχή του προφανώς διαπερνά πολιτικές διαφορές, καθώς η πρόταση υπερψηφίστηκε από τις περισσότερες παρατάξεις του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων των κ.κ. Νάσου Ηλιόπουλου, Παύλου Γερουλάνου, Γιώργου Βουλγαράκη και Βασίλη Καπερνάρου.

Το σχέδιο αυτό αφορά μια μεγάλη αστική παρέμβαση που, υπό τον τίτλο "Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας", φιλοδοξεί να φτιάξει τον ομορφότερο περίπατο της Ευρώπης με συνολικό μήκος 6.8 χιλιόμετρα ενοποιώντας το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Για τις ανάγκες του θα γίνουν αναπλάσεις σε οδικά τμήματα συνολικού μήκους 6.3 χιλιομέτρων, εισάγοντας νέες λεωφορειολωρίδες σε μήκος 1.9 χιλιομέτρων και έναν νέο ποδηλατόδρομο στην Πανεπιστημίου.

Με τις διαπλατύνσεις πεζοδρομείων και τις πεζοδρομήσεις δρόμων θα αποδοθούν στο κοινό περίπου 50,000 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, ενώ μεγάλα οφέλη αναμένονται και στην αποδοτικότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς γλιτώνοντας επιβατοώρες και αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα κίνησης λεωφορείων και τρόλεϊ σε Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικότατα όλες τις αλλαγές που προβλέπονται για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας στη νέα ιστοσελίδα που στήθηκε επί τούτου: megalosperipatos.cityofathens.gr

Επίσης, μια σύντομη περιγραφή του έργου προσφέρεται και στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω.

Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν πιλοτικά από τα τέλη Ιουνίου, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να τίθενται σε άμεση εφαρμογή έχοντας ως βάση αναλυτικά επεξεργασμένες μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις τους. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται ως το 2022.

“Ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί ένα οραματικό έργο, που μας συστήνει την Αθήνα από την αρχή, ” είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
“Γιατί, με τον Μεγάλο Περίπατο, αλλάζει η φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης αλλά και η καθημερινότητά μας. Κάνουμε βήμα βήμα πράξη, αυτό που υποσχεθήκαμε. Να φέρουμε τα κάτω, πάνω στην πρωτεύουσα. Να δώσουμε αξία στη ζωή μέσα στην πόλη και να αποδείξουμε με αυτό και τα υπόλοιπα έργα, ότι είναι σημαντικό να ζεις αυτήν την πόλη, όχι απλά να ζεις σε αυτή. Είναι σπουδαίο, ότι αυτό το έργο ξεκινά με συναίνεση, με διάλογο και συνεργασία. Έτσι όπως πρέπει σε ένα τόσο σημαντικό για την πόλη έργο. Γιατί είναι μία αλλαγή που έρχεται για όλους μας και μας χρειάζεται όλους για να γίνει.”

Πηγή: City of Athens