Ο Luca Colombo προσπάθησε να διασχίσει το Στενό της Μεσίνα με μοτοσυκλέτα


Ο Ιταλός αναβάτης δεν κατάφερε στην πρώτη του προσπάθεια να περάσει το στενό θαλάσσιο πέρασμα με τη Honda CRF450R του.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 2/6/2021

Με την υποστήριξη της Ιταλικής Honda, ο Luca Colombo δοκίμασε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, τη διάσχιση του Στενού της Μεσίνα, δηλαδή της στενής λωρίδας θάλασσας που χωρίζει τη Σικελία από την ηπειρωτική χώρα.

Αρχικά η προσπάθεια ήταν προγραμματισμένη για τις 23 Μαΐου 2021, ωστόσο ο καιρός άλλαξε τα σχέδια, προκαλώντας την αναβολή ως τις 29 Μαΐου, όταν και οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.

Το σχέδιο ήταν να μπει στη θάλασσα στο Torre Faro της Σικελίας και να βγει απέναντι στο Cannitello, έχοντας διασχίσει 3.2 χιλιόμετρα στη θάλασσα με την τροποποιημένη του μοτοσυκλέτα.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί του Σαββάτου (29 Μαΐου) ο Colombo στήθηκε στη ράμπα εκκίνησης στην παραλία του Torre Faro και ξεκίνησε την προσπάθειά του όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει.

Ωστόσο περίπου μισό χιλιόμετρο από την ακτή συνάντησε μια σειρά από μικρά κύματα που σταδιακά του έκοψαν τη φόρα, ανασηκώνοντας τον πίσω τροχό από το νερό. Τελικά η απώλεια της ορμής του είχε ως αποτέλεσμα η τριβή να τον φρενάρει πολύ γρήγορα και να καταλήξει στο νερό.

Η μοτοσυκλέτα του δεν χάθηκε στον πάτο καθώς ήταν εξοπλισμένη με μπαλόνια για να επιπλεύσει σε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο πριν γίνει η επόμενη απόπειρα θα πρέπει να λυθεί, να καθαριστεί επιμελώς από το αλατόνερο και στη συνέχεια να αλλάξουν όλα τα μέρη που θα έχουν επηρεαστεί από το θαλάσσιο μπάνιο (φίλτρα, μπουζί κ.ο.κ.).

“Η σημερινή μέρα φαινόταν ιδανική, είχαμε προετοιμάσει τα πάντα αλλά σταμάτησα αρκετές φορές λόγω περαστικών καραβιών,” είπε μετά ο Colombo.

“Όταν τελικά πήραμε το πράσινο φως ήξερα καλά για τα ρεύματα στο κέντρο του Στενού, αλλά αγνοούσα τα απόνερα δύο εμπορικών πλοίων που είχαν περάσει 20 λεπτά πριν.

“Η είσοδος στο νερό ήταν εύκολη, ανέβασα 3η και μετά 4η ταχύτητα και όλα κυλούσαν ομαλά ώσπου συνάντησα μια σειρά κυμάτων που δεν ήταν ορατά από την ακτή.

“Πέρασα τα πρώτα λίγα, μα ένα από αυτά με επιβράδυνε μέχρι που τελικά σταμάτησα. Αυτό δεν μου είχε ξανασυμβεί και το θεωρώ ως μια πολύτιμη εμπειρία, μα δεν θα σταματήσω και σίγουρα θέλω να ξαναδοκιμάσω.”

Ο Ιταλός αναβάτης έγινε γνωστός το 2017 όταν διέσχισε με μια Suzuki RM-Z450 τη λίμνη Κόμο στη βόρεια Ιταλία, γράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ διανυθείσας απόστασης πάνω σε γλυκό νερό – 5.5 χιλιόμετρα!

Δύο χρόνια αργότερα το όνομα του Colombo ξανακούστηκε στον διεθνή Τύπο όταν, με τη Honda πλέον, έγραψε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτή τη φορά είχε γίνει ο ταχύτερος άνθρωπος με μοτοσυκλέτα στο νερό με 104 km/h, ανεβάζοντας κατά σχεδόν 10 km/h το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Robbie Madison.

Η διάσχιση του Στενού της Μεσίνα παραμένει ως στόχος και φανταζόμαστε πως θα είναι θέμα χρόνου πριν ο Colombo και η Honda RedMoto επιστρέψουν για μια νέα προσπάθεια. Καλοκαίρι έχουμε μπροστά μας άλλωστε.