Νέο ρεκόρ οδήγησης μοτοσυκλέτας στο μεγαλύτερο υψόμετρο


Ελβετική ομάδα έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ Guinness σκαρφαλώνοντας στην πλαγιά Χιλιανού ηφαιστείου.

  • 16/3/2020

Το 2015 ο Χιλιανός Gianfranco Bianchi οδήγησε τη Suzuki RM-Z450 του ως τα 6,471.2 μέτρα του ηφαιστείου Ojos del Salado στη Χιλή. Η επίδοση αυτή συνιστούσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψομέτρου που έχει οδηγηθεί ποτέ μοτοσυκλέτα και, φυσικά, αμέσως κάποιοι σκέφτονταν πώς θα το ξεπεράσουν.

Μια ομάδα που έβαλε στο μάτι το εν λόγω ρεκόρ ήταν η Grizzly Race Team από την Ελβετία, η οποία επέλεξε τον Φεβρουάριο 2020 για να κάνει την απόπειρά της. Με αναβάτη τον Jiří Zak και μοτοσυκλέτα επιλογής μια Yamaha WR450F, στις 17 Φεβρουαρίου κατάφερε να φτάσει οδηγώντας ως τα 6,546 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – και μόλις 347 μέτρα από την κορυφή!

Πρόκειται για το νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μοτοσυκλέτα, από την ομάδα που επίσης έσπασε την ανάλογη επίδοση και για Side-by-Side UTV: ο Ρώσος Yan Zinger οδήγησε ένα Can-Am Maverick Turbo ως τα 6,089 μέτρα.

Το Ojos del Salado είναι το ψηλότερο βουνό της Χιλής και το δεύτερο ψηλότερο της Νότιας Αμερικής. Με την κορυφή να ατενίζει τον κόσμο από τα 6,893 μέτρα είναι επίσης το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Γης. Αποτελεί αγαπημένο πεδίο για όσους κυνηγούν κορυφαίες επιδόσεις που σχετίζονται με το υψόμετρο και έχει φιλοξενήσει κάμποσα παγκόσμια ρεκόρ και πολλές περισσότερες αποτυχημένες απόπειρες.