Μπαταρία που φορτίζει στο 75% σε 5 λεπτά!


ΤΟ ΔΙΣΕΠΙΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΕΝΟΣ E-ΟΧΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΙΕΤΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ.

  • 11/3/2020

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες εταιρείες που κάνουν λόγο για “επανάσταση” στους χρόνους φόρτισης, με τα 30 λεπτά για φόρτιση στο ήμισυ της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, να θεωρείται επίτευγμα.

Η ENEVATE όμως, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως ανέπτυξε έναν νέο τύπο μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίος φορτίζουν στο 75% της χωρητικότητας τους, μέσα σε 5 λεπτά!

Η τεχνολογία αυτή, που ονομάζεται XFC, βασίζεται στη εξολοκλήρου σύσταση του ανόδιου της μπαταρίας από πυρίτιο αντί για γραφίτη και πέραν των ταχύτερων χρόνων φόρτισης, οι μπαταρίες αυτές είναι μικρότερες, ελαφρύτερες και πιο οικονομικές στην κατασκευή σε σχέση με τις υπάρχουσες.

Αποδίδουν στο μέγιστο για 1000 κύκλους φόρτισης – εκφόρτισης, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2025 για να τις δούμε στην παραγωγή. Προς το παρόν, δοκιμάζεται μια μονάδα χωρητικότητας 800W, η οποία μέσα σε 5 λεπτά αποθηκεύει ενέργεια ικανή για να προσδώσει αυτονομία 390 χιλιομέτρων σε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο!

Για μπαταρίες e-μοτοσυκλετών, ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.