MotoGP: Βροντολόγιο 2020


Η πολύπαθη σεζόν του 2020 έλαβε τέλος και αυτοί είναι οι πρωταθλητές της χρονιάς στις πτώσεις.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 2/12/2020

Η φετινή σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP μέτρησε μόνο 15 αγώνες, λιγότερους από κάθε άλλη σεζόν αυτής της δεκαετίας, έτσι αναμενόμενα ο συνολικός αριθμός των 722 πτώσεων που καταγράφτηκαν αθροιστικά από όλες τις κατηγορίες - πλην MotoE που, για τον όποιον λόγο, δεν συμπεριλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα – είναι ο μικρότερος από το 2010.

Ωστόσο, με μέσο όρο 12.8 πτώσεις ανά αγωνιστικό τριήμερο, το φετινό πρωτάθλημα MotoGP κατάφερε να ξεπεράσει την ανάλογη επίδοση των ετών 2010-2015. Ξεπέρασε μάλιστα και τις 11.6 πτώσεις που έγραψε κατά μέσο όσο η πλήρης σεζόν του 2019 των 19 Grand Prix!

Σε απόλυτα νούμερα λοιπόν το πρωτάθλημα του 2020 μέτρησε 722 πτώσεις αθροιστικά σε όλες τις κατηγορίες, μοιρασμένες ως εξής:

MotoGP - 180

Moto2 - 292

Moto3.- 250

Πρωταθλητής στις πτώσεις για τη μεγάλη κατηγορία αναδείχθηκε ο Johann Zarco της Ducati που έπεσε 15 φορές στη διάρκεια της χρονιάς. Από κοντά τον ακολούθησε ο rookie Alex Marquez της εργοστασιακής Honda με 14 πτώσεις.

Μόνο δύο αναβάτες του MotoGP έμειναν καθαροί από πτώσεις και ουδείς εκ των δύο είναι επίσημος αναβάτης. Ο λόγος για τον Michele Pirro, αναβάτης δοκιμών της Ducati, ο οποίος έτρεξε (ως wildcard) σε 2 αγώνες φέτος χωρίς να πέσει, ενώ την ίδια επίδοση κατέγραψε και ο Mika Kallio (KTM) στον ένα και μοναδικό αγώνα που συμμετείχε το 2020.

Ο απόλυτος πρωταθλητής της τούμπας για το πρωτάθλημα ωστόσο προέρχεται από τη Moto2, όπου ο Daniel Kasma της ομάδας Onexox TKKR Sag Team έπεσε συνολικά 20 φορές μέσα στο 2020.

Όσον αφορά στη Moto3, οι 18 πτώσεις του Gabriel Rodrigo (Team Gresini Moto3) του δίνουν τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα.

Χειρότερη στροφή του πρωταθλήματος αναδείχθηκε η αριστερόστροφη 3η στροφή του Le Mans όπου σημειώθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 30 πτώσεις στον φετινό αγώνα.

Το Γαλλικό GP μάλιστα συνιστά και τον αγώνα με τις περισσότερες πτώσεις φέτος, καθώς σημειώθηκαν 100 συμβάντα σε όλες τις κατηγορίες κατά τις τρεις μέρες του, με τον αγώνα της Κυριακής να έχει κηρυχθεί βρόχινος.

Δείτε λεπτομερέστερα την ανάλυση των πτώσεων του 2020 στους πίνακες που δημοσιεύει η επίσημη ιστοσελίδα του MotoGP.com.