MotoGP 2021, 6ος αγώνας, Mugello (Ιταλία): Γαλλική επέλαση στην Τοσκάνη


Το αγωνιστικό τριήμερο στο Mugello θα ήταν μια ακόμη λαμπρή επίδειξη αγωνιστικού θεάματος σε όλες τις κατηγορίες, αν δεν είχε αμαυρωθεί από τον πρόωρο χαμό του Jason Dupasquier.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 31/5/2021

Ο έκτος γύρος του παγκόσμου πρωταθλήματος MotoGP δυστυχώς συνάντησε πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ ό,τι συνήθως και αυτό εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος. Ο 19χρονος Ελβετός αναβάτης της CarXpert PruestelGP στη Moto3 είχε ένα σοβαρό ατύχημα κατά τις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές, όταν έπεσε και χτυπήθηκε από επερχόμενη μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά του μετά από μόλις μια μέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Ο χαμός του νεαρού Ελβετού έγινε γνωστός λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας της μεγάλης κατηγορίας την Κυριακή, γεγονός που άπλωσε σκοτεινά σύννεφα πάνω από την, κατά τ’ άλλα, ηλιόλουστη πίστα-θρύλο της Τοσκάνης.

Ο Fabio Quartararo (Yamaha) συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του στις κατακτήριες δοκιμές, παίρνοντας την 4η συνεχόμενη pole position γράφοντας τον νέο απόλυτο ταχύτερο γύρο του Mugello και κρατώντας πίσω του την αρμάδα των Ducati – και την Aprilia του Aleix Espargaro στην εντυπωσιακή 4η θέση – που τον αμφισβήτησαν.

Με τον Γάλλο πρωτοπόρο της βαθμολογίας να ξεκινά πρώτος και τον βασικό ανταγωνιστή του ως τώρα, Francesco Bagnaia (Ducati), δίπλα του, οι οιωνοί ήταν κάτι παραπάνω από θετικοί για έναν δραματικό και απρόβλεπτο αγώνα στο Mugello.

Μόνο που διαψεύστηκαν σε κάτι περισσότερο από έναν γύρο.

Ο Quartararo έκανε μια μέτρια εκκίνηση, αφήνοντας τον Bagnaia να περάσει πρώτος και να οδηγήσει τον αγώνα για τον πρώτο γύρο του, ωστόσο ο Ιταλός έχασε το μπροστινό του στην ταχύτατη είσοδο της δεξιάς στροφής Arrabbiata 2 και βγήκε από νωρίς εκτός μάχης.

Αυτό ήταν θείο δώρο για τον Quartararo που σε ρυθμό αγώνα απλά δεν είχε αντίπαλο και, διά του λόγου το αληθές, δεν ξανασχολήθηκε με άλλον ως την καρό σημαία, όπου πανηγύρισε δικαίως μια πολύ σπουδαία νίκη.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε πίσω του, όπου μάχονταν οι Johann Zarco (Ducati) και Miguel Oliveira (KTM), ενώ αργότερα προστέθηκαν στην εξίσωση και οι δύο Suzuki.

Ο πρωταθλητής, Joan Mir, έφτασε το γκρουπ και έκλεινε τη διαφορά του σταθερά, παρέα με τον Alex Rins, ο οποίος ωστόσο για μια φορά ακόμη έκανε το λάθος και έπεσε εκτός αγώνα ενόσω βρισκόταν στην κάψα της μάχης του βάθρου.

Στη συνέχεια ο Zarco άρχισε να οπισθοχωρεί, μάλλον μένοντας από λάστιχα, έτσι η κατανομή του βάθρου έγινε αντικείμενο διεκδίκησης από τους Oliveira και Mir, με τον Πορτογάλο να επικρατεί του πρωταθλητή 2020 για περίπου μισό δευτερόλεπτο στη γραμμή του τερματισμού.

Ο Zarco ακολούθησε τέταρτος, μπροστά από τους Brad Binder (KTM) και Jack Miller (Ducati), που συμπλήρωσαν την εξάδα.

Ο αγώνας ήταν κακός για τον Marc Marquez που έπεσε πολύ νωρίς, δίχως ευτυχώς να χτυπήσει, αλλά ακόμη χειρότερος για τον Maverick Vinales (Yamaha) που πέρασε στο σύνολό του το Ιταλικό GP κάπου στη μέση του αγώνα, τερματίζοντας 8ος και πολύ μακριά από το βάθρο.

Για την ΚΤΜ από την άλλη ήταν μια σπουδαία μέρα που τόσο την είχε ανάγκη, καθώς για πρώτη φορά φέτος είχε δύο μοτοσυκλέτες της στη μάχη της κορυφής – αν και ο Binder δεν κράτησε αρκετό λάστιχο για να μείνει εκεί ως το τέλος.

Εξαιρετικός για μια φορά ακόμη ο Aleix Espargaro, έδειξε σε όλους τα δόντια της νέας μοτοσυκλέτας της Aprilia τόσο στις ελεύθερες και χρονομετρημένες δοκιμές, όσο και μέσα στον αγώνα, τερματίζοντας 7ος, μπροστά από τον φιλόδοξο πρωταγωνιστή Vinales, αλλά και όλες τις μοτοσυκλέτες της Honda που τερμάτισαν, μεταξύ των οποίων και το εργοστασιακό RCV του αδελφού του, Pol.

Ανάλογα άφαντος πέρασε από το Mugello και ο Valentino Rossi (Yamaha), τερματίζοντας 10ος, έχοντας εκκινήσει 19ος και εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως τέσσερεις αναβάτες έπεσαν στις πιο μπροστά από αυτόν θέσεις.

Στην κατάταξη ο Quartararo δέχτηκε το δώρο του Bagnaia με μεγάλη ευχαρίστηση, φτάνοντας στους 105 βαθμούς και διευρύνοντας την πρωτοπορία του στους 24 από τον δεύτερο Zarco (81 β.) που προσπέρασε τον Bagnaia (79 β.). 

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MotoGP 2021

Επόμενο GP είναι προγραμματισμένο για τις 6 Ιουνίου 2021 στη Βαρκελώνη και την πίστα Curcuit de Barcelona-Calatunya.