Μένουμε σπίτι και... καθαρίζει και η ατμόσφαιρα!


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΙΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

  • 23/3/2020

Οι μετρήσεις στο Λεκανοπέδιο την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου 2020 δείχνουν συνολική μείωση κατά 11.4% στο διοξείδιο του αζώτου και 6.1% στα αιωρούμενα σωματίδια.

Εδώ οπωσδήποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο το κλείσιμο των σχολείων (11/3) που έβγαλε από την κυκλοφορία μεγάλο αριθμό καθημερινών μετακινήσεων με ΙΧ οχήματα, ενώ η δεύτερη δέσμη μέτρων και η εντατικοποίηση της καμπάνιας #MenoumeSpiti ήρθε να αδειάσει τους δρόμους, στερώντας μια βασική πηγή που τροφοδοτεί τον αέρα της Αθήνας με δηλητήρια.

Ειδικά το τριήμερο 16-18 Μαρτίου που τέθηκαν σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα και άρχισαν να κλείνουν επιχειρήσεις, η μείωση υπήρξε εντυπωσιακή: 48.5% κάτω τα διοξείδια αζώτου, 48.8% τα αιωρούμενα σωματίδια.

Αυτό μας δείχνει και μια εικόνα από το πολύ σύντομο μέλλον, καθώς όσο η αγορά παραμένει εν πολλοίς κλειστή, αυτή η μείωση του τελευταίου τριημέρου των μετρήσεων θα τείνει να γίνει ο μέσος όρος. Όσο θα βγαίνουν από την εξίσωση και άλλες ρυπογόνες παράμετροι, όπως οι κεντρικές θερμάνσεις, τα τζάκια και τα λεωφορεία που αραιώνουν τα δρομολόγιά τους αυτόν τον καιρό, τόσο πιο καθαρό αέρα θα αποκτάμε.

Βέβαια όλα αυτά είναι προσωρινά, διότι με την επιστροφή της κανονικότητας όλοι θα κάνουμε αυτό που καθημερινά ποθούμε, ό,τι ακριβώς κάναμε και πριν.