Maria Herrera: Η πρώτη γυναίκα που θα τρέξει στο WorldSSP


Μετά τον απίθανο θρίαμβο της Ana Carasco που κατέκτησε τον τίτλο στο WorldSSP 300 και έγινε η πρώτη γυναίκα παγκόσμια πρωταθλήτρια σε κατηγορία κοινή με άντρες, έρχεται η σειρά να πέσει άλλο ένα οχυρό.

  • 8/1/2019

Ο λόγος για την Maria Herrera Muñoz, μια άλλη Ισπανίδα αναβάτρια που μόλις ανακοινώθηκε πως θα τρέξει στο WorldSSP. Η Herrera θα συμμετάσχει κανονικά σε όλο το πρωτάθλημα του 2019 με την ομάδα MS Racing καβάλα σε ένα Yamaha YZF-R6.

Η 22χρονη από το Τολέδο είναι μικρή στην ηλικία, μα όχι και στην εμπειρία, καθώς έχει στο παλμαρέ της μια γεμάτη χρονιά το 2018 στο WorldSSP 300 (όπου βέβαια η επιτυχία της Carasco μάζεψε όλη τη δημοσιότητα), κλείνοντας τη χρονιά 13η στην κατάταξη με καλύτερο τερματισμό μια 4η θέση στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

«Πέρυσι είχαμε λίγη κακοτυχία με τους κανονισμούς του WorldSSP 300. Οι Yamaha δεν ήταν και πολύ γρήγορες και νομίζω πως χάσαμε πολύ εδαφος. Όποτε όμως η μοτοσυκλέτα πήγαινε καλά ήμουν η γρηγορότερη, για παράδειγμα, σε έναν αγώνα από 19η έφτασα 1η,» λέει η ίδια για την αγωνιστική σεζόν του 2018.

Πριν φτάσει στο παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, η Herrera είχε μαζέψει κάμποσες εμπειρίες από το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της, όπου το 2013 έγραψε ιστορία γενόμενη η πρώτη γυναίκα που κέρδισε αγώνα της Moto3, ενώ έχει αγωνιστική εμπειρία και από Supersport 600.

Παράλληλα με τα WorldSSP, η Ισπανίδα θα τρέξει και στην ηλεκτρική κατηγορία των MotoGP, δηλαδή στο FIM MotoE World Cup, με την ομάδα Angle Nieto, άρα θα έχει μια γεμάτη χρονια με πολύ τρέξιμο ανάμεσα σε SBK και GP.

Αυτό ωστόσο δεν την τρομάζει, απεναντίας μάλλον είναι μια συναρπαστική εξέλιξη που θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ θετικά στο να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στο υψηλότερο επίπεδο αγώνων.

«Ελπίζω πως το κατόρθωμα της Ana [Carasco] θα κάνει και άλλα κορίτσια να συνειδητοποιήσουν πως είναι εφικτό. Πολλές κοπέλες επηρρεάζονται από τους γονείς τους ή τις ομάδες που δεν πιστεύουν πραγματικά στις δυνατότητές μας. Μιλώ συγκεκριμένα για τη δική μου εμπειρία, γιατί προσπαθούσα να αποδείξω τις ικανότητές μου και αυτό μου κόστισε πολύ. Τώρα νομίζω πως οι πόρτες ανοίγουν και ελπίζω πως περισσότερες γυναίκες θα έρθουν στους αγώνες στο μέλλον.