Lightning Strike – Παρουσιάστηκε επίσημα η πιο προσιτή e-supersport!


Επίσημα παρουσιάστηκε το μοντέλο Strike της αμερικανικής Lightning, το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον όταν η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα πρόκειται για το πιο προσιτό οικονομικά ηλεκτροκίνητο μοντέλο της αγοράς, στην κατηγορία supersport.Μέχρι τώρα υπήρχαν ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, μάλιστα η Lightning κατασκεύαζε την ισχυρότερη και ταχύτερη από αυτές (LS-218), ωστόσο το αντίτιμο για να τις αποκτησει κανείς, ήταν πάρα πολύ υψηλό. 

  • 29/3/2019

Το μοντέλο Strike, πρόκειται να αλλάξει αυτό το γεγονός και μακάρι να αποτελέσει τον πρόδρομο μιας νέας φιλοσοφίας και στρατηγικής, που θα ωθήσει και άλλους κατασκευαστές να την ακολουθήσουν. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα ντυμένη με fairinh και clipons η οποία κατατάσσεται βάση των επιδόσεων και της απόδοσης, στην ευρύτερη κατηγορία των sport / supersport 600 με θερμικούς κινητήρες. 

Το μοντέλο θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, Standard, Standard Mid Range και Carbon, που θα διαφέρουν μεταξύ τους σε ότι αφορά στην αυτονομία, στην απόδοση και στα περιφερειακά / εξοπλισμό. Ξεκινώντας από την έκδοση standard, αυτή θα φέρει, όπως και οι άλλες δύο εκδόσεις βέβαια, υγρόψυκτο ηλεκτρικό μοτέρ, απόδοσης 90 ίππων και 24,8 kg-m ροπής, ισχύς αρκετή για να προσδώσει μια τελική της τάξεως των 217 χλμ,/ώρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lightning, έχει εξελίξει και σχεδιάσει αεροδυναμικά το fairing της μοτοσυκλέτας σε ανεμοσύραγγα, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει τον χαμηλότερο συντελεστή οπισθέλκουσας από όλα τα ανταγωνιστικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα. 

Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες, θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν την χωρητικότητα της μπαταρίας και το είδος του φορτιστή, που θα τοποθετηθούν στις μοτοσυκλέτες τους. Σε ότι αφορά στις μπαταρίες, διαθέσιμες είναι τρεις εκδόσεις: 

10 kWh: 110 – 160 χιλιόμετρα αυτονομίας (sport οδήγηση - κίνηση στην πόλη) 
15 kWh: 165 - 250 χιλιόμετρα αυτονομίας (sport οδήγηση - κίνηση στην πόλη) 
20 kWh: 250 – 230 χιλιόμετρα αυτονομίας (sport οδήγηση - κίνηση στην πόλη)

Σε ότι αφορά στο... “καύσιμο” οι εκδόσεις της Strike θα παράγονται με δυνατότητα για Level 1, Level 2 και Level 3 φόρτιση, με το Level 1 να αφορά την φόρτιση από το οικιακό δίκτυο, το Level 2 την φόρτιση από σταθμούς J1772 και το Level 3 την ταχύτερου τύπου, DC φόρτιση, που σε 20 λεπτά θα παρέχει φορτίο στην μπαταρία, ικανό για μια αυτονομία της τάξεων των 150+ χιλιομέτρων, αν και δεν διευκρινίζεται αν μιλάμε για αστικά χιλιόμετρα με ήπια οδήγηση ή για sport ρυθμούς.

Η έκδοση Standard θα διατίθεται λοιπόν με μπαταρία 10 kWh και δυνατότητα φόρτισης Level 1 και Level 2, μέσω του ενσωματωμένου φορτιστή 3.3 kWh, ωστόσο με έξτρα χρέωση 1.500 δολαρίων, θα μπορεί η μοτοσυκλέτα να παραδοθεί με φορτιστή 6.6 kWh και με άλλα 1.500 δολάρια, να έχει την δυνατότητα Level 3 φόρτισης. Το βάρος της μοτοσυκλέτας, δε, ανέρχεται στα 206,3 κιλά.

Η έκδοση Standard Mid Range θα παραδίδεται με την μεγαλύτερη μπαταρία των 15 kWh, ενώ σε ότι αφορά στον φορτιστή και στο είδος φόρτισης, ισχύουν ακριβώς τα ίδια με την Standard έκδοση, προσφέροντας και τις ίδιες προαιρετικές επιλογές. Η απόδοση είναι ίδια επίσης, με το βάρος, λόγω της μεγαλύτερης σε χωρητικότητα μπαταρίας, να παρουσιάζεται αυξημένο, στα 211 κιλά. 

Τώρα σε ότι αφορά στην Carbon έκδοση, όπως μαρτυρά και το όνομα της, θα φέρει ένα full carbon fairing αλλά οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Η μοτοσυκλέτα θα αποδίδει 120 ίππους, με την ροπή να παραμένει η ίδια, στα 24,8 kg-m (που δεν είναι λίγα φυσικά!). Η μπαταρίας της, θα είναι η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα, αυτή των 20 kWh, ενώ θα παραδίδεται με την δυνατότητα για φόρτιση Level 3, μέσω του ενσωματωμένου DC φορτιστή των 6.6 kWh. Η Lightning αναφέρει ότι η Carbon έκδοση θα φέρει αναβαθμισμένα περιφερειακά με αναρτήσεις της Ohlins και monobloc δαγκάνες φρένων της brembo, χωρίς όμως να αναφέρει ακριβή χαρακτηριστικά, όπως επίσης και δεν αναφέρονται καθόλου τα χαρακτηριστικά των εκδόσεων Standard και Standard Mid Range, προκειμένουν να υπάρξει μια σύγκριση.

Όπως και να έχει, το βάρος της Carbon έκδοσης είναι το μεγαλύτερο, στα 220 κιλά, ωστόσο μεγαλύτερη είναι και η ισχύ της, οπότε η αναλογία κιλών – ίππων, είναι η καλύτερη σε σχέση με τις άλλες δύο εκδόσεις. 

Η παράδοση των Strike θα ξεκινήσει τον Ιούλιο που μας έρχεται (2019) και παραδόξως πως, προτεραιότητα θα έχει η Carbon έκδοση και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες δυο. Οι τιμές που ανακοίνωσε επίσημα η Lightning για τις εκδόσεις Strike είναι οι εξής: 

Standard: 12.998 δολάρια 
Standard Mid Range: 16.998 δολάρια