Κράνος με ενσωματώμενο "έξυπνο" φως


ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ SOTERA ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥΟΡΚΕΖΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ JOE DOUCET ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ,

  • 23/5/2019

Στην ουσία πρόκειται για ένα κράνος μοτοσυκλέτας που εμπλουτίζεται με ένα σύστημα φωτισμού, ουσιαστικά μια επιφάνεια γεμάτη LED που καλύπτει το κάτω μισό του κράνους.

Τα φώτα αυτά αποσκοπούν στο να κάνουν τον μοτοσυκλετιστή πιο εμφανή στα άλλα οχήματα, ενώ με τη χρήση ενσωματωμένου επιταχυνσιόμετρου στο κράνος μπορεί να προσαρμόζεται και ως φως φρένου σε κόκκινο χρώμα, ενημερώνοντας έγκαιρα όλους τους τριγύρω οδηγούς.

“Προς το παρόν τα κράνη σχεδιάζονται για να περιορίζουν τον τραυματισμό μετά το ατύχημα, αλλά αναρωτήθηκα πώς θα ήταν αν τα κράνη λειτουργούσαν για την αποτροπή του ατυχήματος εξαρχής,” λέει ο δημιουργός του.

“Τα φώτα της μοτοσυκλέτας είναι χαμηλά συγκριτικά με άλλα οχήματα και η Sotera λύνει αυτό πρόβλημα τοποθετώντας το φως στο επίπεδο των ματιών των άλλων οδηγών.”

Το σχέδιο αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ιδέα σχεδιασμένη σε υπολογιστή, κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται να το δούμε στην παραγωγή σύντομα – τουλάχιστον όχι από τον Doucet, καθώς ο ίδιος επέλεξε την ευγενή κατεύθυνση προς τιμήν του.

“Ξεκίνησα το σχέδιο αυτό με την εμπορευματοποίηση στο βάθος του μυαλού μου. Πριν όμως καταθέσω αίτηση πατέντας για το σχέδιό μου, συνειδητοποίησα πως αυτή η καινοτομία έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές. Θα ήταν λοιπόν σαν κάποιος να πατεντάρει τη ζώνη ασφαλείας και μετά να την έχει μόνο μια μάρκα αυτοκινήτων…

“Άφησα λοιπόν τα πνευματικά δικαιώματα ελεύθερα για όποια εταιρεία θα ήθελε να κατασκευάσει μια μορφή του κράνους αυτού. Η σύγκριση ανάμεσα στη δυνατότητα να σώσεις ζωές και μια επιταγή δικαιωμάτων με οδήγησε σε μια πολύ εύκολη απόφαση.”