Kλήση σε... πραγματικό χρόνο, αν μιλάς στο κινητό ενώ οδηγείς


Ο πόλεμος εναντίον όσων μιλούν στο κινητό ενόσω οδηγούν φουντώνει σε όλη την Ευρώπη και αυτή είναι η νέα κίνηση της Ιταλικής αστυνομίας.

  • 24/8/2019

Οι τοπικές αστυνομίες αρκετών πόλεων της Ιταλίας λαμβάνουν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας που είναι οι αφηρημένοι οδηγοί οι οποίοι, αντί για τον δρόμο, ασχολούνται με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Καθώς φαίνεται πως τα μπλόκα δεν επαρκούν, μιας και είναι αρκετά εμφανή ώστε να δώσουν χρόνο στον παραβάτη να βγάλει τη συσκευή εκτός οπτικού πεδίου, η νέα τακτική που εξαπλώνεται σε διάφορες Ιταλικές πόλεις περιλαμβάνει πολιτικές μοτοσυκλέτες με αστυνομικούς με απλά ρούχα, οι οποίοι ψαρεύουν τους παραβάτες εν κινήσει.

Το μέτρο δοκιμάστηκε πέρυσι στο Τορίνο και η επιτυχία του έχει ωθήσει την αστυνομία και άλλων πόλεων να το μιμηθούν, όπως τώρα η τοπική αστυνομία του Κόμο.

Σύμφωνα με τον Ιταλικό νόμο, το πρόστιμο είναι €165 και πέντε πόντοι ποινής στο δίπλωμα, ενώ δεύτερη παράβαση εντός διετίας σημαίνει κατάσχεση του διπλώματος οδήγησης για περίοδο από έναν ως τρεις μήνες.

Σε όλην την Ευρώπη σημειώνονται ανάλογες δράσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα σε αυτήν την παράβαση, με πολλές χώρες να αυξάνουν σημαντικά τα σχετικά πρόστιμα και ποινές.

Πρόσφατα μάλιστα η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα που περιλαμβάνουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης αν προκύψει οποιαδήποτε παράβαση ενώ ταυτόχρονα ο οδηγός χρησιμοποιούσε το κινητό του.