Jetpack Aviation Speeder – Προπαραγγελίες για την ιπτάμενη μοτοσυκλέτα!



H Jetpack Aviation, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ειδικεύεται στις… Ι.Χ. πτητικές μηχανές κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), έχοντας εξελίξει το πρώτο Jet Pack, το οποίο διατίθεται προς πώληση σε ιδιώτες. 

 

  • 7/3/2019

Στα πλάνα επέκτασης της, η Jetpack συμπεριλαμβάνει και το Speeder, ένα ιπτάμενο όχημα που αν θα έπρεπε να βρούμε το πιο συγγενές του στην ξηρά, αυτό θα ήταν η μοτοσυκλέτα. Ο οδηγός κάθεται σε μια σέλα και η στάση του σώματος του θυμίζει σε αρκετά σημεία αυτή ενός superbike / supersport. 

To Speedster χρησιμοποιεί  τέσσερις τουρμπίνες διατεταγμένες κοντά μεταξύ τους. Ένα μεγάλο μέρος της ώσης τους χρησιμοποιείται φυσικά για την ανύψωση και την διατήρηση του οχήματος στον αέρα, ενώ μέρος της ισχύος του διοχετευτεί σε άλλα κανάλια, προκειμένου να υπάρχει κίνηση προς τα μπροστά. 

Η ταχύτητα του Speedster φτάνει τα 240 χλμ./ώρα ενώ το μέγιστο ύψος πτήσης τα 4,5 χιλιόμετρα. Βέβαια όλα αυτά δεν είναι για… χόρταση, καθώς το Speedster, έχει αυτονομία μεταξύ 10 και 20 λεπτών πτήσης, ανάλογα το βάρος του οδηγού του και του ύψους στο οποίο πετάει (πυκνότητα αέρα). 

Το όχημα ζυγίζει 105 κιλά, αφού για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται κατά κόρον αεροπορικό αλουμίνιο και carbon, ενώ το μέγιστο βάρος του “αερο-αναβάτη” δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 109 κιλά. Το πιλοτάρισμα του Speedster, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δεν είναι δύσκολο, αφού το μοντέλο φέρει συστήματα αυτόματης σταθεροποίησης και ελέγχου, με τον οδηγό – πιλότο να ορίζει μέσω χειριστηρίων, απλά την κατεύθυνση στην οποία θέλει να κινηθεί. 

Η JPA, αναφέρει ότι θα υπάρξουν διαφορετικές εκδόσεις του Speedster, μερικές εκ των οποίων θα εντάσσονται στην κατηγορία των υπερελαφρών αεροσκαφών και έτσι δεν θα χρειάζεται δίπλωμα πιλότου για να απογειωθεί κανείς μαζί τους.

Προς το παρόν, βέβαια, το Speedster…δεν υπάρχει, είναι ένα Project το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη (έχοντας μάλιστα και το στρατιωτικό σκέλος ως προοπτική), παρ΄όλα αυτά, η JPA ανακοίνωσε ότι δέχεται προ-παραγγελίες. Θα κατασκευαστούν συνολικά 20 “πολιτικά” Speedster και αν θέλετε να κλείσετε κάποιο από αυτά, μπορείτε να το κάνετε ΕΔΩ, με την προκαταβολή να έχει οριστεί στα 10.000 δολάρια. Η τελική, συνολική τιμή, είναι 380.000 δολάρια…