Jet αεροσκάφος με κινητήρα BMW S1000RR!


Η ιστορία κύκλους κάνει λένε. Μετά από έναν αιώνα, κινητήρας BMW τοποθετείται ξανά σε αεροπλάνο, θυμίζοντας την δραστηριότητα της εταιρείας όταν ξεκινούσε την λειτουργία της το 1916, κατασκευάζοντας μοτέρ για πολεμικά αεροσκάφη.

  • 9/5/2019

Στην προκειμένη περίπτωση, ευτυχώς δεν πρόκειται για πολεμικό σενάριο και δεν είναι και κάτι επίσημο, αφού δημιουργός του αεροπλάνου που παρουσιάζουμε δεν είναι η BMW, αλλά η Τσέχικη Skyleader, που ειδικεύεται στην κατασκευή ελαφρού τύπου αεροσκαφών. 

Ανάμεσα στα ελικοφόρα κατά κύριο λόγο μοντέλα που διαθέτει η Skyleader, ξεχωρίζει ένα, το οποίο χρησιμοποιεί Jet (όχι ακριβώς, θα το εξηγήσουμε πιο κάτω) κινητήρα και είναι κατασκευασμένο από carbon! To όνομα του είναι UL-39 Albi και αποτελεί σχεδιαστική απομίμηση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού πολεμικού αεροσκάφους της Τσεχικής Aero Vodochody, με το όνομα Aero L-39 Αlbatross ΝG.

Το στοιχείο που έχει ενδιαφέρον τόσο στο UL-39 Albi, είναι ο κινητήρας του. Πρόκειται για turbofan (ή fanjet) μονάδα, δηλαδή για τουρμπίνα με φτερωτή, στην οποία όμως δεν οδηγείται ο συμπιεσμένος αέρας σε θάλαμο καύσης. Η τουρμπίνα δεν κινείται από την ενέργεια που παράγει η ίδια, λειτούργει ουσιαστικά σαν hi-tech εσωτερικός έλικας και ως εκ τούτου, χρειάζεται μια ξεχωριστή μονάδα ισχύος. 

Εδώ είναι που αναλαμβάνει ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας του S1000RR. Το ζητούμενο ήταν φυσικά ένα μοτέρ με ικανότητα να δουλεύει σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής χωρίς πρόβλημα και το συγκεκριμένο, τα καταφέρνει μια χαρά σε αυτό, στροφάροντας συνεχώς κατά την διάρκεια της πτήσης στις 12.000 σ.α.λ.

Η μέγιστη ταχύτητα εδάφους αγγίζει τα 300 χλμ./ώρα με τα 260 να είναι μια άνετη επιχειρησιακή ταχύτητα, ενώ το βάρος του αεροσκάφους, είναι μόλις 322 κιλά. Μπορούν να επιβιβαστούν σε αυτό δύο άτομα (σε διαμήκη διάταξη θέσεων), ενώ τα 100 λίτρα χωρητικότητας καυσίμου, προσδίδουν μια αυτονομία της τάξεως των 550 χιλιομέτρων ή 2,5 ωρών. 

Τιμή; Γύρω στα 180.000 ευρώ…