Ιταλία - Κατάσχεση οχήματος αν κυκλοφορεί κανείς χωρίς λόγο


Όσο είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στη γειτονική μας χώρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αστυνομεύεται με ιδιαίτερη πυγμή.

 

  • 19/3/2020

Σε όλη την έκταση της Ιταλίας πλέον οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος και πλέον όσοι κυκλοφορούν δημοσίως χωρίς να μπορούν να αποδείξουν πως εξυπηρετούν μια ανάγκη τιμωρούνται.

Οι ποινές ξεκινούν από χρηματικό πρόστιμο και μπορούν να φτάσουν ως φυλάκιση. Αλλά τα βάσανα δεν τελειώνουν εκεί. Πλέον οι ιδιοκτήτες οχημάτων που συνελήφθησαν να τα οδηγούν δημοσίως κατά παράβαση της έκτακτης νομοθεσίας αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο κατάσχεσης. Το μέτρο αφορά τόσο αυτοκίνητα, όσο και μοτοσυκλέτες.

“Η κατάσχεση του οχήματος πρέπει να εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που αντικειμενικά κάποιος μετακινείται παρανόμως,” εξηγεί ο εισαγγελέας της πόλης Πάρμα, Alfonso D’ Avino. “Παράνομη θεωρείται η μετακίνηση για την οποία το άτομο δεν παρέχει αιτιολόγηση σύμφωνα με τη λογική του νόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προς αποφυγή επιβάρυνσης των φορολογικών αρχών, το όχημα επιστρέφεται προσωρινά στον ιδιοκτήτη του υπό την προϋπόθεση να επιστρέψει αμέσως στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε και να διατηρήσει το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα του στη διάθεση των δικαστικών αρχών.”

Κοινώς, μαζί με την όποια λυπητερή, στο μελλοντικό δικαστήριο δεν αποκλείεται ο δικαστής να προχωρήσει και σε κατάσχεση του οχήματος ή και σε φυλάκιση, ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος.

Το νομικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι πως από τη στιγμή που το όχημα χρησιμοποιείται σε παραβατική πράξη, αντιμετωπίζεται ως εργαλείο εγκλήματος και κατάσχεται – όπως λ.χ. αν ένας διαρρήκτης χρησιμοποιήσει κοινά εργαλεία (σφυρί, λοστό κ.ο.κ.) για να παραβιάσει ένα σπίτι αυτά θα κατασχεθούν.

Γι’ αυτό και είναι πρέπον να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρχών, προκειμένου να αποφύγουμε να βρεθούμε στη θέση της Ιταλίας (αν το προλάβαμε και αν είναι εφικτό) και την καθολική απαγόρευση μετακινήσεων. Τουλάχιστον στην Ελλάδα ακόμη μπορούμε να κάνουμε μια μοναχική βόλτα ψυχοθεραπείας χωρίς στάση και αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, τηρώντας όλους τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας.