Ιστορικό μανιφέστο υπέρ του μοτοσυκλετισμού στην Ευρώπη


Οι ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους κατασκευαστές και τους αναβάτες μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, ενώνουν τις φωνές τους με ένα μανιφέστο προς τους ηγέτες της Ευρώπης.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 9/5/2024

Οι ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους κατασκευαστές και τους αναβάτες μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, ενώνουν τις φωνές τους με ένα μανιφέστο προς τους ηγέτες της Ευρώπης, τονίζοντας τις συλλογικές θέσεις των δικυκλιστών έναν μήνα πριν τις Ευρωεκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που οι μοτοσυκλέτες επιδιώκουν ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα προς το ευρύ κοινό; Πιθανόν. Σηματοδοτώντας μία «ιστορική» στιγμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η ACEM, που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών της Ευρώπης, η FEMA, που εκπροσωπεί τους αναβάτες, αλλά και η παγκόσμια ομοσπονδία μοτοσυκλετισμού FIM, δημοσίευσαν από κοινού ένα μανιφέστο για τον μοτοσυκλετισμό και την υποστήριξη του, στην Γηραιά Ήπειρο.

Η επιλογή της μέρας δημοσίευσης του μανιφέστου, 7 Μαΐου, δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς είναι η Ημέρα της Ευρώπης, ενώ στις 5-9 Ιουνίου αναμένονται οι Ευρωεκλογές. Οι συνυπογράφοντες καλούν την Ευρώπη να «συμπεριλάβει δραστήρια τον μοτοσυκλετισμό στις προτεραιότητες πολιτικής για την περίοδο 2024-2029, που θα ξεκινήσει μετά τις Ευρωεκλογές των 5-9 Ιουνίου».

To μανιφέστο έχει 6 άξονες επιχειρημάτων, ως εξής:

- Συμπερίληψη του μοτοσυκλετισμού στις στρατηγικές κινητικότητας και μεταφορών της Ε.Ε.

- Ασφάλεια του οδικού δικτύου για τις μοτοσυκλέτες, με τον ορισμό των δικυκλιστών ως ευάλωτοι χρήστες του δρόμου (VRU)

- Υπευθυνότητα ως προς το περιβάλλον και βιωσιμότητα, μέσω μικρότερων και πιο εξειδικευμένων οχημάτων

- Ανταγωνιστικότητα, μέσα από δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ βιομηχανιών, χρηστών και πολιτικών παραγόντων

- Έρευνα και καινοτομία, με την συμμετοχή των κατασκευαστών σε ερευνητικά προγράμματα στο μέλλον

- Μηχανοκίνητος αθλητισμός και τουρισμός, με την υπογράμμιση και την προώθηση της οικονομικής σημασίας του αθλητισμού και της αναψυχής με μοτοσυκλέτα στην Ευρώπη

Το ίδιο το μανιφέστο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όντας φυσικά και πιο αναλυτικό από την σύνοψη που σας παρουσιάσαμε εδώ.

Διαβάστε το με ένα κλικ εδώ, σε μια περιληπτική αλλά και στην πλήρη του μορφή.