Ιράν - Οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν δίπλωμα αλλά...δεν μπορούν να οδηγήσουν σε δημόσιους δρόμους!


ΟΙ ΙΡΑΝΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΙΧΜΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ.

  • 5/3/2020

Στην πράξη όλα άλλαξαν τον περασμένο Μάιο, όταν μια δικαστική απόφαση δικαίωσε μια γυναίκα που της είχαν αρνηθεί το δικαίωμα να βγάλει άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας. Με το δεδικασμένο αυτό όλες οι γυναίκες πλέον θα μπορούν κανονικά να βγάλουν δίπλωμα στο Ιράν, αλλά το αν θα μπορούν να οδηγήσουν στον δρόμο είναι ένα άλλο θέμα – ήδη η Τροχαία της χώρας δήλωσε επ’ αυτού πως πρόκειται για μια “απόφαση που αφορά ένα μεμονωμένο άτομο και δεν επεκτείνεται στο ευρύ κοινό”.

Στην πράξη υπάρχει πληθώρα αναφορών από γυναίκες που δηλώνουν ότι συχνά ντύνονται με ανδρικά ρούχα και οδηγούν στον δρόμο νύχτα τις μοτοσυκλέτες τους τρέμοντας μην συλληφθούν. Αν πιαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές που ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα και φτάνουν ως φυλάκιση.

Η πιο δυνατή φωνή υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας να κυκλοφορεί ελεύθερα με μοτοσυκλέτα στο Ιράν είναι αυτή της Benhaz Shafiei, μιας από τις ελάχιστες επαγγελματικά αγωνιζόμενες γυναίκες από τη Μέση Ανατολή, η οποία τακτικά προκαλεί την τύχη της καθώς διαθέτει ήδη διεθνές δίπλωμα οδήγησης που έχει βγάλει στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, οι προστριβές της με τον νόμο είναι συχνές, καθώς η αστυνομία του Ιράν δεν δέχεται μια γυναίκα να οδηγεί απροκάλυπτα στον δρόμο. 

Απέναντι στο διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας από τις γυναίκες μοτοσυκλετίστριες του Ιράν, η κυβέρνηση επέτρεψε το 2017 να οδηγούν στην πίστα, μέχρι και να τρέξουν ένα αποκλειστικά γυναικείο πρωτάθλημα.

Όπερ και εγένετο, καθώς η πίστα Azadi στην Τεχεράνη έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο του γυναικείου μοτοσυκλετισμού της χώρας.