Intelligent Cranium Helmets: Έρχεται το εξυπνότερο κράνος του κόσμου


Με τρεις κάμερες για 360 μοίρες κάλυψη, head-up display, φωνητικό έλεγχο, αισθητήρες εγγύτητας, επικοινωνίες και πολλά άλλα κόλπα, αυτό πρέπει να είναι όντως το πιο έξυπνο κράνος στον κόσμο.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 17/12/2020

Η αμερικανική Intelligent Cranium ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2016 παρουσιάζοντας σχέδια κι ένα πρωτότυπο γι’ αυτό που αποκαλούσε ως “ένα 100% έξυπνο κράνος”. Το πλάνο της προέβλεπε την ενσωμάτωση σε ένα κράνος σπορ προδιαγραφών όλης της διαθέσιμης ηλεκτρονικής τεχνολογίας που μπορεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια του αναβάτη.

Ως είθισται σε τέτοια εγχειρήματα που δεν προέρχονται από κάποια μεγάλη εταιρεία, οι προσπάθειες βασίζονται σε κοινωνική χρηματοδότηση (crowd funding) και λίγες φορές καταφέρνουν να φέρουν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στα χέρια των πελατών. Ενίοτε μάλιστα η οσμή σκανδάλου κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση και σκαμπανεβάσματα υπήρξαν και καθυστερήσεις, πάντως τώρα οι δημιουργοί του κράνους iC-R φέρονται έτοιμοι να παράξουν τα πρώτα κράνη και αυτή τη στιγμή τρέχει μια χρηματοδοτική καμπάνια στο Indiegogo (μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2020) με τον ορατό στόχο του Μαρτίου 2021 για τις πρώτες παραδόσεις.

Το iC-R είναι το κεντρικό μοντέλο της σειράς, έχοντας κάτω του το οικονομικότερο iC-Re και ψηλότερα τα iC-Rs και iC-Rs , με τις διαφορές να αφορούν φυσικά στον εξοπλισμό.

Η βάση είναι ένα full face κράνος με κέλυφος ενισχυμένο με ανθρακόνημα και κέβλαρ, και κάπου εδώ τελειώνουν τα παραδοσιακά.

Η iC Helmets δηλώνει πως τα τυφλά σημεία εξαφανίζονται, καθώς το κράνος μπορεί να εξοπλιστεί με τρεις κάμερες, μια μπροστά (4K/60fps) και δύο πίσω, οι οποίες καλύπτουν 120 και 240 μοίρες αντιστοίχως, δηλαδή όλον τον χώρο γύρω από τον αναβάτη, και αποθηκεύουν σε ενσωματωμένη μνήμη από 64 ως 128 GB, επεκτάσιμη με κάρτα microSD.

Για ό,τι δεν βλέπει το μάτι και η κάμερα, το κράνος φορά και αισθητήτες εγγύτητας και ήχου για να αντιληφθεί και να προειδοποιήσει όταν κάποιο όχημα πλησιάσει σε επικίνδυνα μικρή απόσταση από πίσω.

Ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του μια διεπαφή HUD (head-up display) που προβάλλει σε μια διάφανη οθόνη 1920x1080 τις επιλεγμένες πληροφορίες, με άφθονο υλικό να διεκδικεί θέση εκεί από τις πίσω κάμερες, ειδοποιήσεις ασφαλείας και όλα τα δεδομένα από το τηλέφωνο (κλήσεις, πλοήγηση κ.ο.κ.).

Ο έλεγχος των λειτουργιών του μπορεί να γίνει ολοκληρωτικά με φωνητικές εντολές και οι σχεδιαστές του μας προϊδεάζουν για μια προσωποιημένη υπηρεσία που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. Λογικά αυτό θα μεταφράζεται από τα μαρκετινίστικα στα ελληνικά σε κάτι σαν “του μαθαίνεις τις εντολές που θες να ακούει”.

Η παρέλαση τεχνολογίας συνεχίζεται με επικοινωνία Bluetooth Mesh, όπου φυσικά ηχεία και μικρόφωνο ειναι ενσωματωμένα στο κράνος, πίσω LED φως για να είναι πιο ορατό στο σκοτάδι, αλλά και σύστημα αυτόματης ειδοποίησης βοήθειας (ESAS) σε περίπτωση ατυχήματος.

Για γαρνιτούρα το iC-R διαθέτει δυνατότητα εντοπισμού μέσω GPS και της υπηρεσίας Find My Helmet που ενσωματώνεται στην εφαρμογή για τηλέφωνα που το συνοδεύει.

Τέλος, για τις ακριβές εκδόσεις έχουμε και φωτοευαίσθητη ζελατίνα που σκουραίνει αυτομάτως ανάλογα με το περιβάλλον φως.

Όλα αυτά τροφοδοτούνται από μπαταρία που ενσωματώνεται στο κράνος και, κατά τους κατασκευαστές του, διαρκεί 6-8 ώρες ανά φόρτιση. Ναι, το βράδυ θα βάζετε το κράνος στην πρίζα να φορτίζει.

Αυτό που δεν βρήκαμε στις πληροφορίες της iC Helmets είναι το πόσο ζυγίζει το κράνος τους. Προφανώς και η τιμή αυτή δεν είναι απόλυτη, μιας και οι Αμερικανοί δηλώνουν πως το iC-R κατασκευάζεται σε modular λογική, δηλαδή μπορείς να πάρεις μια έκδοση και να προσθαφαιρέσεις ό,τι θες από τον εξοπλισμό του εκ των υστέρων. Έτσι λογικά κάθε έκδοση του κράνους θα έχει αισθητές διαφορές στη ζυγαριά.

Στην τρέχουσα προσφορά που προσφέρεται για προπαραγγελία μέσω Indiegogo για λίγες ακόμη μέρες, η Intelligent Cranium κοστολογεί το κράνος της από 509 δολάρια (418 ευρώ με ισοτιμία 16/12/2020) ως 1080 (886).

Η απόσταση από τη μια στην άλλη έκδοση είναι χαοτική, καθώς η οικονομική έκδοση δεν έχει καμιά κάμερα, παρά μόνο το πίσω LED φως, αισθητήρες εγγύτητας, Bluetooth, ειδοποίηση ESAS  και φωνητική αναγνώριση. Χτίζοντας σε άλλα τρία στάδια φτάνουμε στο iC-Rs με τα πάντα όλα.

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια ένα βίντεο (περίπου 21 λεπτών) του διευθύνοντα σύμβουλου της Intelligent Cranium, Ambrose Dodson, όπου περιγράφει αναλυτικά το κορυφαίο μοντέλο της σειράς iC-R.

JOIN US