Honda: To 15% δικύκλων της θα είναι ηλεκτρικό ως το 2030


Μπορεί να μην ακούγεται πολύ το ποσοστό του τίτλου, ωστόσο όπως θα δούμε παρακάτω μιλάμε για σημαντικό αριθμό οχημάτων, με το μεγάλο «H» να φέρνει την ηλεκτρική λογική των αυτοκινήτων του και στις μοτοσυκλέτες.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 5/7/2022

Η γκάμα άλλωστε των 4 τροχών έχει ήδη από αμιγώς ηλεκτρική πρόταση όπως το «e» μέχρι ποικίλες υβριδικές επιλογές (HR-V, CR-V κτλ), αντίθετα από εκείνη των 2 τροχών. Εκεί ο ορίζοντας των επιλογών στενεύει με μικρά, χρηστικά οχήματα για την αγορά της Ινδίας καθώς και τα Benly-e, Canopy-e και Gyro -e με επίκεντρο την αντίστοιχη, ιαπωνική αγορά.

Τα παραπάνω αντιστοιχούν σε μόλις 0,01% των πωλήσεων, ήτοι περί τα 2.000 δίκυκλα στα 16,8 εκ. που πουλήθηκαν το 2021 παγκοσμίως. Παρά το δεδομένο της μεγάλης ψαλίδας ανάμεσα σε αυτοκίνητα και δίτροχα, τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν σύντομα με τη Honda να δημοσιεύει την έκθεση βιωσιμότητας της και να δηλώνει στόχο 15% των πωλήσεων μοτοσυκλετών της έως το 2030. Κάτι που θα συμβεί επενδύοντας ούτε λίγο, ούτε.. πολύ 40 δις δολάρια.

Είναι ένας υψηλός στόχος, αλλά οι Ιάπωνες δείχνουν σίγουροι, κυρίως επειδή εστιάζουν περισσότερο στην υποδομή που θα επιφέρει την σταδιακή προσαρμογή στην ηλεκτροκίνηση. Κάτι που θα συμβεί με την ανάπτυξη τεχνολογίας εναλλάξιμων μπαταριών, μια μορφή που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην Ασία ως μέσο για να τοποθετείται μια πιο συμπαγής μπαταρία σε έναν δημόσια διαθέσιμο σταθμό φόρτισης και να χρησιμοποείται ξανά μια πλήρως φορτισμένη.

Υπό σκέψη είναι ακόμα μια «έξυπνη» μορφή σύνδεσης των συλλεγόμενων δεδομένων με την ονομασία «Sensing 360» μεταξύ των μοντέλων της Honda αλλά και άλλων κατασκευαστών - συγκεκριμένα της BMW, της KTM και της Yamaha - που θα επιτρέψει στα δίτροχα τους να επικοινωνούν μεταξύ τους για να καθορίσουν πού βρίσκονται για λόγους ασφαλείας.

Όπως και να έχει, η Honda έχει ένα μεγάλο στοίχημα μέσα στα επόμενα 8 χρόνια και αυτό πρέπει να πάρει τη μορφή σχεδόν 2 εκ. πωλήσεων από σχεδόν μηδενική βάση. Θα τα καταφέρει άραγε;