Honda CB500X – Ένα ολοκληρωμένο σύνολο, ιδανικό για την χώρα μας


Οι απαιτήσεις των μοτοσυκλετιστών στην Ελλάδα, είναι ικανές να τρελάνουν τον οποιονδήποτε κατασκευαστή, αφού αποτελούν μια μίξη διαμετρικά αντίθετων χαρακτηριστικών. Θέλουμε μοντέλα που να βολεύουν στην καθημερινή κίνηση στην πόλη, να μπορούν να ταξιδέψουν με άνεση, να μην τα βρίσκουν μπαστούνια στον πρώτο χωματόδρομο, να έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις , πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, να μην καίνε πολύ, να έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης  και –το σημαντικότερο- όλα αυτά να προσφέρονται σε λογική τιμή. 

  • 21/3/2019

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει μοτοσυκλέτες οι οποίες με ένα μαγικό τρόπο κατάφερναν να συνδυάσουν όλα αυτά τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά και ο κόσμος ανταπέδωσε, ανάγοντας τα σε best sellers. Στην εποχή μας, ένα μοντέλο που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τον ρόλο και ήδη έχει αναδειχθεί ως η πιο καλοδουλεμένη μοτοσυκλέτα του 2018, είναι το Honda CB500X.  Από το 2013 όπου και παρουσιάστηκε, η μοτοσυκλέτα βελτιώνεται συνεχώς, τόσο σε θέματα εμφάνισης όσο και στα περιφερειακά και στον εξοπλισμό της. 

Το μοντέλο ανήκει στην σχετικά νεοσύστατη κατηγορία των Street Adventure, των μοτοσυκλετών δηλαδή που έχοντας μια βασική φιλοσοφία δρόμου, “μπολιάζονται” με κάποια στοιχεία που προέρχονται από τις Adventure μοτοσυκλέτες, προκειμένου να αποκτήσουν ένα πολυδιάστατο χαρακτήρα. 

Όντως έτσι έχουν τα πράγματα για το CB500X, το οποίο όχι μόνο αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κατηγορίας αλλά έχει και κυβισμό που το τοποθετεί στο μέσο μεταξύ των “μικρών” και των “μεγάλων” μοντέλων της κατηγορίας. Η ισορροπία δεν περιορίζεται μόνο στην χωρητικότητα του κινητήρα αλλά είναι το πλέον έκδηλο χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας σε όλους τους τομείς. 

Ο κινητήρας του CB500X (και όλης της σειράς) είναι δικύλινδρος σε σειρά και έτσι όπως αναφέρει η ονομασία του, έχει χωρητικότητα πεντακόσια κυβικά εκατοστά. Διαθέτει 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και 2 εκκεντροφόρους επί κεφαλής. 

Η απόδοση του είναι πολιτισμένη και ποιοτική. Αθόρυβος, χωρίς κραδασμούς αλλά και με αρκετή ισχύ, ειδικά στην πιο χρήσιμη περιοχή των στροφών λειτουργίας, την μεσαία. Eκει που το CB500X βάζει τα γυαλιά σε πολύ ακριβότερα μοντέλα, είναι στην διαχείριση του γκαζιού και στον τρόπο με τον οποίο η δύναμη φτάνει στον πίσω τροχό. Απλά νομίζεις ότι στο δεξί σου χέρι αντί για γκάζι κρατάς ένα ποτενσιόμετρο που ελέγχει την δύναμη ενός ηλεκτροκινητήρα! 

Οι αναρτήσεις του είναι “βελούδινες” στην λειτουργία τους και καταφέρνουν να αποβαίνουν τα πάντα, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζονται πλήρως ενδοτικές. Γραμμικός κινητήρας, μικρές διαστάσεις, βελούδινες αναρτήσεις είναι τα συστατικά της συνταγής για μια μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα. Μέσα στην πόλη ελίσσεται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στα αυτοκίνητα και στην κίνηση, χάρη στην πολύ ελαφριά του αίσθηση και στους καλούς μοχλούς που προσφέρει το τιμόνι. Τα φρένα, ένας δίσκος σε κάθε τροχό, για το βάρος και τη χρήση του CB500X, είναι φιλικά και επαρκή,  με το abs να δηλώνει παρών κάθε φορά που ίσως το παρακάνεις, ειδικά με το πίσω φρένο. Στο αστικό πεδίο ξεχωρίζει και ο πολύ μαλακός και προοδευτικός στην λειτουργία του συμπλέκτης. 

Η δράση του CB500X, όμως, δεν περιορίζεται μόνο μέσα στην πόλη, αφού προσφέρεται ιδανικά για εξορμήσεις και αποδράσεις του ΣΚ. Τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός κάθονται άνετα και δεν θα κουραστούν / πιαστούν, ακόμα και αν βρίσκονται ώρα πάνω στην μοτοσυκλέτα. Η υψηλότερη ζελατίνα, που μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο θέσεις, προσφέρει αρκετή κάλυψη, ενώ ο κινητήρας, έχει τα αποθέματα ισχύος για να διατηρεί ταχύτητες πάνω από τα 130 χλμ./ώρα σταθερά, με δύο άτομα στην σέλα, ανεξαρτήτως συνθηκών. Στο κυνήγι της τελικής, το CB500X θα “φλερτάρει” με τα 180 χιλιόμετρα ως ένδειξη στο κοντέρ. 

Η μοτοσυκλέτα δεν θα πει όχι και σε σβέλτη οδήγηση και διασκέδαση σε δρόμους με στροφές. Μπορεί εύκολα να οδηγηθεί γρήγορα από οδηγούς κάθε επιπέδου, όντας φιλικό και προβλέψιμο, προειδοποιώντας εγκαίρως για τα όρια του. Ένα άλλο πεδίο που σίγουρα το CB500X θα κληθεί να ανταποκριθεί, είναι η διάσχιση χωματόδρομων και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε αυτό, αρκεί να έχει υπόψη κανείς ότι τα ελαστικά του, δεν είναι φτιαγμένα για αυτή την χρήση. Με λίγη προσοχή όμως το CB500X θα μπορέσει να φτάσει πιο μακριά από κάθε street μοντέλο. 

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση, έχοντας τεστάρει την μοτοσυκλέτα, καταγράψαμε μια μέση τιμή της τάξεως των 4 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, επίδοση εξαιρετική ή οποία μπορεί να πέσει και άλλο αν κάποιος το επιδιώξει. 

Αυτό αποτελεί το ένα από τα ευχάριστα στοιχεία της… οικονομοτεχνικής λίστας. Το δεύτερο, είναι ότι το CB500X (μοντέλο 2018) διατίθεται πλέον σε νέα, μειωμένη τιμή από την Honda, που διαμορφώνεται στα 6.690 ευρώ. Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν θα μπορούσαμε παρά να συστήσουμε ανεπιφύλακτα την μοτοσυκλέτα… στους πάντες! Είτε πρόκειται για νέους αναβάτες (κατόχους A2 διπλώματος), που θέλουν μια πρώτη, πραγματική μοτοσυκλέτα με ευρύ πεδίο δράσης, είτε για πιο έμπειρους που αναζητούν ένα καθημερινό “δίτροχο πασπαρτού”. Δεν είναι τυχαία best seller άλλωστε!