Honda - Αυτόνομα ATV για σκληρή εργασία


Η Honda θα παρουσιάσει μια νέα γκάμα αυτόνομων οχημάτων που προορίζονται για εργασία και βασίζονται σε τετράτροχα ATV, κατάλληλα προσαρμοσμένα για διάφορους ρόλους. Εξελίχθηκαν στις ΗΠΑ από τη Honda R&D Americas και αυτή τη στιγμή απαρτίζουν την κορωνίδα του προγράμματος Honda Autonomous Work Vehicle.

  • 18/12/2018

Η επιλογή των συγκεκριμένων οχημάτων έγινε με γνώμονα την πρακτικότητα, αντοχή, ευελιξία και κυρίως την προσαρμοστικότητα σε διάφορες απαιτήσεις.

«Η Honda έδειξε το όραμά της για τα Αυτόνομα Εργατικά Οχήματα με τη μορφή πρωτοτύπων στη CES 2018 και έκτοτε τεστάρουμε σενάρια σε πραγματικές συνθήκες για να επιδείξουμε την αξία αυτών των μοναδικών μηχανών,» δήλωσε ο Pete Wendt της Honda R&D Americas. «Η Honda αναζητεί επιπλέον συνεργάτες για να εξελίξει αυτήν την τεχνολογία και να αναπτύξει αξεσουάρ που θα διευρύνουν τις εν δυνάμει χρήσεις των αυτόνομων οχημάτων της.»

Φέτος η Honda δούλεψε πάνω σε τρία σενάρια, το καθένα σε διαφορετικό περιβάλλον. Το πρώτο αφορούσε στη συντήρηση μιας μεγάλης εγκατάστασης ηλιακών πάνελ στη Νότια Καρολίνα, όπου το αυτόνομο ATV εξοπλίστηκε με χορτοκοπτικό για να καθαρίζει την τεράστια έκταση της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Ως τώρα αυτή η δουλειά γίνεται με συνδυασμό χειροκίνητης εργασίας και βοσκής κοπαδιών προβάτων.

Μια δεύτερη εφαρμογή βρέθηκε στο Κολοράντο, όπου το ATV συνοδεύει δασοπυροσβέστες κουβαλώντας τον εξοπλισμό τους σε δύσβατα σημεία.

Ένα ακόμη σενάριο που δοκιμάζεται αφορά μια μεγάλη καλλιέργεια στην Καλιφόρνια, όπου το αυτόνομο τετράτροχο εξοπλίζεται για διάφορους ρόλους, από το να μεταφέρει τη σοδειά από το χωράφι στην μονάδα επεξεργασίας, καθώς επίσης και ψεκάζει για ζιζάνια και έντομα.

Εκτός των τριών αυτών σεναρίων, προφανώς οι χρήσεις μπορούν να είναι πολλές. Ανάμεσα σε αυτές προτείνονται εφαρμογές σε ορυχεία, αποστολές διάσωσης και βοήθειας σε δυσπρόσιτα μέρη, φύλαξη χώρων κ.ά.

Ο στόχος της Honda είναι φυσικά να συνεισφέρει με τεχνικά μέσα σε εργασίες που θα διευκολύνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα και σε πολλές περιπτώσεις θα αναλάβει καθήκοντα που για τους ανθρώπους είναι επικίνδυνα ή επιβλαβή.