Harley-Davidson: Σενάρια για γραμμή παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους


Οι απρόβλεπτες εξελίξεις που συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο ΕΕ-ΗΠΑ μοιραία επηρεάζουν και τη Harley-Davidson, η οποία αναζητεί τρόπους να γλιτώσει τις διαρκείς ομοβροντίες νέων δασμών. 

  • 29/5/2019

Το ζήτημα έχει ανακύψει από την πρώτη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε τις Αμερικανικές εταιρείες που διατηρούν γραμμές παραγωγής στο εξωτερικό με φορολογική τιμωρία αν δεν επαναπατρίσουν τις δραστηριότητές τους, ενώ ταυτόχρονα κήρυξε τον εμπορικό πόλεμο σε ΕΕ και Κίνα, επιβάλλοντας μονομερώς δασμούς σε προϊόντα εισαγόμενα στις ΗΠΑ. Αυτό βέβαια είχε άμεσο αντίκτυπο με δασμούς από τις απέναντι πλευρές ως απάντηση και κάπου εδώ η Harley-Davidson (και όχι μόνο φυσικά) δέχτηκε νέο πλήγμα.

Το πρόβλημα για την H-D είναι πως, την ώρα που οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά εδώ και καιρό, στη Γηραιά Ήπειρο γνωρίζει ανάπτυξη που τώρα κινδυνεύει να εξανεμιστεί με τους επιπλέον δασμούς που αντεπιβάλλει κάθε φορά η ΕΕ.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Matt Levatich, η H-D απορροφά κόστη της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να προστατεύσει τις υπερατλαντικές της δραστηριότητες και ενόψει της παρουσίασης του LiveWire η διατήρηση της θέσης της στις αγορές της Ευρώπης είναι κρίσιμης σημασίας.

Αν λοιπόν οι εμπορικές αψιμαχίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ συνεχιστούν, η πρόβλεψη είναι πως οι επιπλέον δασμοί θα αυξηθούν κατά 56% σε δύο χρόνια, οπότε η H-D θα είναι αναγκασμένη να βρει άλλους τρόπους να τους παρακάμψει και πρακτικά ένας είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος: νομικώς να μην είναι Αμερικανικά τα προϊόντα της.

Κατά τον Levatich, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Milwaukee αφορούν είτε την εισαγωγή στην Ευρώπη από το εργοστάσιο της H-D στην Ταϊλάνδη, ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό ή αποδοτικό, να στήσει μια γραμμή παραγωγής επί Ευρωπαϊκού εδάφους.