H μοτοσυκλέτα μειώνει το άγχος και σε κάνει χαρούμενο!


Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που οδηγούν μοτοσυκλέτα, το κάνουν από επιλογή. Η οδήγηση μοτοσυκλέτας προκαλεί έντονα συναισθήματα, άλλοι το βιώνουν απλά και γενικά ως “χαρά”, άλλοι ως αίσθηση ελευθερίας, μερικοί ακόμη το αισθάνονται και σαν προσωπική έκφραση.

  • 23/1/2019

Το θέμα είναι λοιπόν ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει οδηγώντας μοτοσυκλέτα και η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ (UCLA), υπό την αιγίδα της Harley-Davidson, το αποδεικνύει πλέον και επιστημονικά! 

Τρεις ερευνητές του τμήματος νευρολογίας / νευροεπιστήμης του UCLA,  συνέλλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν στην εγκεφαλική δραστηριότητα, στην έκκριση ορμονών και στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία  μιας ομάδα 50 και πλέον ατόμων, κατά την διάρκεια τριών δραστηριοτήτων: Οδήγηση Μοτοσυκλέτας, Οδήγηση Αυτοκινήτου και Χαλάρωσης. 

Τα αποτελέσματα; Φανταστικά! Η οδήγηση μοτοσυκλέτας μειώνει το άγχος, αυξάνει την συγκέντρωση και έχει και οφέλη στο καρδιοαναπνευστικό! 

Αναλυτικά τα ευρήματα κατόπιν εξέτασης των δεδομένων που συλλέχθηκαν, έχουν ως εξής: 

-Η οδήγηση μοτοσυκλέτας μειώνει τις ορμόνες (κορτιζόλη) και τους μηχανισμούς του stress, κατά 28%. 

-Κατά μέσο όρο, η οδήγηση μοτοσυκλέτας για 20 λεπτά αυξάνει τον καρδιακό παλμό κατά 11% και προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης (αύξηση 27% σε ποσοστό), στοιχεία που ισοδυναμούν με ελαφριά άσκηση αντίστοιχου χρόνου.

-Αύξηση της “αισθητηριακής επίγνωσης / συγκέντρωσης”, του να έχει κανείς δηλαδή πλήρη αίσθηση του σώματος του. Αυτό είναι μια κατάσταση την οποία επιτυγχάνουν όσοι ασχολούνται με τον διαλογισμό. Τώρα και οι μοτοσυκλετιστές! 

-Αύξηση της εγκεφαλικής δρατηριότητας και υψηλά ποσοστά εγρήγορσης, παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από την κατανάλωση μιας κούπας καφέ. 

Oρίστε λοιπόν τα τεκμήρια και οι αποδείξεις! Λέτε να αρχίσουν να συνταγογραφούν “οδήγηση μοτοσυκλέτας δυο φορές την μέρα, πρωί και βράδυ” οι γιατροί σε περιπτώσεις ασθενών με άγχος;