Η Honda πατεντάρει έναν V4 που μπορεί να μετατραπεί σε δικύλινδρο σε σειρά


Η νέα πατέντα της Honda δεν είναι ακριβώς νέα, ξανάγινε ωστόσο επίκαιρη καθώς κατατέθηκε και στην Ευρώπη.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 8/6/2021

Η παράδοση της Honda στους V4 κινητήρες είναι μακρά και λαμπρή, ωστόσο την τελευταία δεκαετία αυτή η αρχιτεκτονική κινητήρα έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο, παραμένοντας μόνο στα VFR και τα παράγωγά τους (Crossrunner, Crosstourer), παρότι στο MotoGP αποτελεί την αιχμή της τεχνολογίας της.

Σε όλο αυτό το διάστημα οι φήμες και οι πληροφορίες σχετικά με την επιστροφή του V4 στον τεχνολογικό αφρό της Honda δίνουν και παίρνουν, ωστόσο η μόνη νέα εξέλιξη στο θέμα ήρθε πριν μερικά χρόνια με την παρουσίαση του RC213V-S.

Η ρέπλικα του V4 αγωνιστικού των MotoGP ήρθε δίχως σύγχρονες τεχνολογικές αιχμές, όπως οι πνευματικές βαλβίδες και το προηγμένο seamless κιβώτιο, καθώς και με απόδοση που δεν θα κάνει καμιά superbike της εποχής να ζηλέψει.

Το 2013 η Honda κατέθεσε μια σειρά πατεντών σε Ιαπωνία και ΗΠΑ όπου φανέρωνε την πρόθεσή της να επιστρέψει με έναν V4 σε μοτοσυκλέτα δρόμου, ωστόσο το σχέδιο αυτό έχει παραμείνει στο θεωρητικό επίπεδο των σχεδίων έκτοτε.

Η τελευταία εξέλιξη, όπως αποκαλύπτει ο Ιταλικός Τύπος, αφορά στην εκ νέου κατάθεση αυτής της πατέντας στην Ευρώπη αυτή τη φορά, από την οποία ξεχωρίζει μια σημαντική λεπτομέρεια: στα σχέδια της Honda αυτός ο V4 θα έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί τους δύο πίσω κυλίνδρους και να λειτουργεί ως δικύλινδρος σε σειρά σε χαμηλές ταχύτητες.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που προέρχεται από τον αυτοκινητάδικο χώρο και η οποία έχει ήδη βρει εφαρμογές σε διάφορες μοτοσυκλέτες, όπως τα V4 της Ducati και μεγάλα δικύλινδρα των Harley-Davidson και Indian.

Φυσικά και η επιστροφή της πατέντας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και παραγωγή για τον V4 της Honda, πάντως η εκ νέου ενεργοποίηση και η κατάθεση στο Ευρωπαϊκό γραφείο πατεντών μας δείχνει πως το θέμα σίγουρα δεν είναι ξεχασμένο.

Το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους οι Ιάπωνες, ωστόσο, θα το μάθουμε μόνο εφόσον και όταν αυτοί το αποφασίσουν.

Πηγή: Moto.it