Η Energica περνά σε αμερικανικά χέρια


Η ιταλική εταιρεία που πρωτοπορεί στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες αλλάζει χέρια, καθώς το πλειοψηφικό της πακέτο περνά σε επενδυτικό σχήμα των ΗΠΑ.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 28/9/2021

Η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Ideanomics με έδρα στις ΗΠΑ κατείχε ως τώρα το 20% των μετοχών της Energica, με το πλειοψηφικό πακέτο να ανήκει στην οικογένεια Cevolini, ιδιοκτήτες του CRP Group που κατασκευάζει εξαρτήματα για τα υψηλά ράφια της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα ωστόσο φαίνεται πως είναι ήδη κλεισμένη η συμφωνία με την Ideanomics να αυξήσει το μετοχικό της ποσοστό κοντά στο 70%, αποκτώντας έτσι πλήρη έλεγχο της Energica. Η οικογένεια Cevolini θα διατηρήσει το 29% των μετοχών στο όνομά της.

Μάλιστα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η μετοχή της εταιρείας θα αποσυρθεί από το χρηματιστήριο του Μιλάνου και όποια άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συμμετέχει.

Η Energica ιδρύθηκε το 2010 και κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικές σπορ μοτοσυκλέτες, ενώ ένα από τα σημαντικότερα ορόσημά της ήταν αναμφίβολα η συμφωνία με τη Dorna για να προμηθεύσει με τη superbike της, Ego, τη νεοσύστατη ηλεκτρική κατηγορία MotoE του MotoGP από το 2019.

Τρέχοντας πλέον τον τρίτο χρόνο αυτής της συνεργασίας, η Energica φαίνεται πως ωφελήθηκε τα μάλα καταφέρνοντας το 2020 να διπλασιάσει τις ετήσιες πωλήσεις της, ενώ στο πρώτο μισό του 2021 έκανε νέο ρεκόρ παραγγελιών εξαμήνου και όλα δείχνουν πως πάει για μιαν ακόμη χρονιά υπέρβασης.

Παρότι η συμφωνία εξαγοράς από την Ideanomincs δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, φαίνεται πως κι αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου. Ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, Shane McMahon, άλλωστε μόνο τον τίτλο δεν έδωσε:

“Ο τομέας των ηλεκτρικών δικύκλων οδεύει πως σημαντική ανάπτυξη και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι με τις συνέργειες μεταξύ των Ideanomics και Energica, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να είμαστε κορυφαίοι παίκτες. Αυτές όχι μόνο θα διευρύνουν το εύρος μας στην αγορά, αλλά θα προσφέρουν και σημαντικά κέρδη σε μηχανολογική τεχνογνωσία και καινοτομία στα δίτροχα.”