Gogoro – Συνεργασία με AEON και PGO


Η πιο “βιώσιμη” λύση σε ότι αφορά στον θέμα της αυτονομίας με τα ηλεκτροκίνητα, είναι –προς το παρόν τουλάχιστον- οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών, όπου οι χρήστες e-oχημάτων, θα αφήνουν τις άδειες μπαταρίες τους και θα παραλαμβάνουν φορτισμένες. 

  • 22/10/2018

Το μεγάλο θέμα βέβαια στην προκειμένη περίπτωση, είναι η συμβατότητα των μπαταριών μεταξύ των διαφορετικών κατασκευαστών.  Για να λυθεί αυτό, θα πρέπει όλοι ή έστω ένας μεγάλος αριθμός κατασκευαστών, να χρησιμοποιούν στα οχήματα τους μια συγκεκριμένη πλατφόρμα μπαταριών, σε ότι αφορά στο μέγεθος και στον τύπο.

H  Gogoro φαίνεται λοιπόν πως έχει ήδη ξεκινήσει την δημιουργία ενός “συνασπισμού κατασκευαστών”,  οι οποίοι θα χρησιμοποιούν μπαταρίες συμβατές με το δίκτυο των  σταθμών ανταλλαγής της εταιρείας, που φθάνουν τους 750 σε αριθμό στην Ταϊβάν. Πρόκειται δηλαδή για ένα από το πλέον εξαπλωμένα δίκτυα στον κόσμο.

Η Yamaha ήταν αυτή που πριν από λίγο καιρό εκδήλωσε πολύ σοβαρά το ενδιαφέρον της για μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Gogoro, με την μορφή της παραγωγής e-scooter για την αγορά της Tαϊβάν, συμβατά με το δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών της εταιρείας.

Tώρα άλλες δύο μεγάλες εταιρείες της χώρας, η AEON και η PGO, προσχώρησαν στο συνασπισμό αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ήδη μια πολύ ισχυρή συμμαχία στην  Ταϊβάν.

Επιπρόσθετα, η Gogoro ανακοίνωσε συνεργασία τόσο με την κρατική ταχυδρομική υπηρεσία της Tαϊβάν, όσο και με την DHL, οι οποίες αμφότερες θα εξοπλιστούν με ένα στόλο από Gogoro Utilty 2 e-scooters, που αποτελούν τα μοντέλα – “εργάτες” της εταιρείας.

Τέσσερις εταιρείες λοιπόν, δύο μεγάλες ταχυδρομικές υπηρεσίες και 750 σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών, σε μια πολύ μεγάλη αγορά, είναι σίγουρα ένα “πείραμα” το οποίο θα παρακολουθήσουν στενά σε ότι αφορά στην εξέλιξη του, οι περισσότεροι κατασκευαστές στον κόσμο και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτούς των δύο τροχών!

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που πάει να στηθεί στην Ταϊβάν είναι και η μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, οπότε έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον θα έχουν φυσικά και οι άλλες συνεργασίες – συνασπισμοί που θα δημιουργηθούν και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους.