ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ

“Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο” - Φιλόδοξο σχέδιο του ΥΠΕΝ 7/10

 • img


Σε συνάντηση που είχαν ο ΓενικόςΓραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, με την αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, Λουκία Κεφαλογιάννη και τους εκπροσώπους της «ΠοδηλΑττικής Κοινότητας», συζητήθηκαν εκτενώς η σχεδίαση και οι δέσμες ενεργειών, για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης. στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και στην ύπαιθρο.

Οι βασικοί άξονες της νέας αυτής εξαγγελθείσας Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο είναι οι εξής:

-Προώθηση ποδηλατικών υποδομών.
-Προώθηση ποδηλατικού τουρισμού.
-Ενίσχυση κοινοχρήστων συστημάτων ποδηλάτου.
-Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.
-Παροχή κινήτρων για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου
-Βελτίωση νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής δράσεων και πολιτικών για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις και την ύπαιθρο

Το ποδήλατο, αποτελεί αποδεδειγμένα ένα προσιτό και αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς στις πόλεις, με την χρήση του, πέραν της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, να έχει επίσης πολλαπλά οφέλη, στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία.

Η Ελλάδα, παρά το ότι ικανοποιεί ως χώρα μια βασική συνθήκη για την χρήση ποδηλάτου, τον καλό καιρό δηλαδή, βρίσκεται σε… τριτοκοσμικό, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη επίπεδο, σε ότι αφορά στις υποδομές. Ελάχιστοι ποδηλατοδρόμοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ημιτελείς, κακοσυντηρημένοι και κατειλημμένοι από αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και άλλα εμπόδια.

Αυτό το τελευταίο, αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, σε ότι αφορά στην αποδοχή και ενσωμάτωση του ποδηλάτου ως κυκλοφοριακό μέσο στην Ελλάδα: Δεν έχουμε την ανάλογη κουλτούρα και παιδεία που απαιτείται για κάτι τέτοιο και αντιμετωπίζουμε τους ποδηλάτες και τα ποδήλατα, ως “ξένα σώματα” στους δρόμους.

Πέραν όμως της αστικής χρήσης, το ποδήλατο έχει και πολλές άλλες υποστάσεις, ως μέσο αναψυχής αλλά και τουρισμού, τομείς δηλαδή,  οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος, με την δημιουργία ποδηλατικών πάρκων και την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην χώρα μας.

Δυστυχώς και πάλι, όλα αυτά αποτελούν σενάρια “επιστημονικής φαντασίας”, αφού οι κατά καιρούς ιθύνοντες και αρμόδιοι, δεν γνωρίζουν καν τα θέματα αυτά. Kατά καιρούς, έχουν εξαγγελθεί πομπώδη και φιλόδοξα σχέδια σε ότι αφορά στην δημιουργία υποδομών για το ποδήλατο, όπως βασικοί  ποδηλατοδρομικοί άξονες που θα διατρέχουν το λεκανοπέδιο, φυλασσόμενοι χώροι στάθμευσης, ακόμα και οικονομικά κίνητρα για την αγορά και χρήση του ποδηλάτου.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι αυτή την φορά, θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, έτσι ώστε η κίνηση με το ποδήλατο στις πόλεις –και όχι μόνο-, να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη και ασφαλής και όχι “εφιάλτης”, όπως είναι σήμερα!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 21/10

  Harley-Davidson: Συνεχίζεται η παραγωγή του Live Wire

  Μετά από την προσωρινή παύση της παραγωγής του ηλεκτρικού LiveWire μοντέλου της Harley-Davidson, η αμερικάνικη φίρμα ανακοίνωσε με δελτίο τύπου της την επανέναρξη της.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 21/10

  Legendary Motorcycles σε συνεργασια με την Royal Enfield

  Τα εκπληκτικά classic Bullet, τα νερορετρό Continental GT & Interceptor 650, καθώς και το σκληροτράχηλο Adventure, Himalayan, βρίσκονται πλέον σε έναν μοναδικό χώρο στο Μαρούσι.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 18/10

  Ορίζονται οι προδιαγραφές και το νομοθετικό πλαίσιο για τους χώρους στάθμευσης δικύκλων

  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει ρύθμιση, σχετικά με τους χώρους στάθμευσης των δικύκλων (μοτοσυκλετών και ποδηλάτων) στην οποία και θα αναλύονται οι τεχνικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές τους, καθώς και το νομοθετικό...

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 17/10

  Triumph - Bajaj: Πληροφορίες για την ιστορική σύμπραξη

  Στα πλαίσια της παρουσίασης του ηλεκτροκίνητου scooter της Bajaj, Chetak, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Rajiv Bajaj, απεκάλυψε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη της εταιρείας, με την Triumph.

 • ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ 15/10

  Ταξινομήσεις Σεπτεμβρίου 2019 - TOP-10 Μοτοσυκλετών

  Τον Σεπτέμβριο του 2019, δημοφιλέστερη μοτοσυκλέτα της ελληνικής αγοράς δικύκλου & ATV ήταν το Daytona T310 με 64 ταξινομήσεις.

 • NEA KOΣΜΟΥ 15/10

  Βρέθηκε κλεμμένη Vespa μετά από 28 χρόνια

  Μια πολύ σπάνια περίπτωση εύρεσης κλεμμένης μοτοσυκλέτας, καταγράφηκε στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, στην πόλη της Ferrara, στα βόρεια της Ιταλίας, οι αρχές παρέδωσαν στον νόμιμο ιδιοκτήτη της μια Vespa, η οποία είχε κλαπεί το 1991 από το Goro, ένα παραθαλάσσιο προάστιο της πόλης...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 15/10

  Harley-Davidson: Διακόπτεται η παραγωγή του LiveWire

  Σε παύση της παραγωγής του ηλεκτροκίνητου μοντέλου LiveWire αλλά και σε προσωρινή διακοπή της διάθεσης του από τους dealers, προχώρησε η Harley-Davidson, ύστερα από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην διαδικασία φόρτισης της μοτοσυκλέτας.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 10/10

  H Εni προετοιμάζεται για το ηλεκτροκίνητο μέλλον

  Στον δρόμο προς την ανάπτυξη και την εδραίωση του ηλεκτρισμού, ως πηγή ενέργειας για τις προσωπικές και όχι μόνο μεταφορές, εστιάζουμε στα δεκάδες πρακτικά και τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν κατά καιρούς, αγνοώντας όμως ένα, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 10/10

  Η αγορά στην Ινδία αλλάζει και οι Triumph/Bajaj & Honda στοχεύουν σε αυτή

  Μπορεί για τις δυτικές αγορές οι μοτοσυκλέτες με χωρητικότητα 350-500 κ.εκ. να θεωρούνται “μικρομεσαίες”, στην Ινδία όμως, την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, η κατηγορία αυτή θεωρείται “μεγάλη” και “πολυτελής”.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 9/10

  Honda - Σχέδια για HUD προβολή στην ζελατίνα

  Όπως δείχνουν τελευταία σχέδια που κατέθεσε προς κατοχύρωση η Honda, ετοιμάζεται για την ενσωμάτωση HUD σε συγκεκριμένα μοντέλα μοτοσυκλετών. Head Up Dipslay, ονομάζεται η προβολή πληροφοριών σε διάφανες επιφάνειες, στην προκειμένη περίπτωση , σε έναν “ανεκμετάλλευτο&rdquo...

 • ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ 9/10

  Piaggio Medley - τώρα σε τιμή προσφοράς!

  Τώρα η δυναμική προσωπικότητα και η άνεση οδήγησης της γκάμας Medley, σε ακόμα πιο προσιτή τιμή, με όφελος 150€ (από 2.770 ευρώ), μόνο μέχρι 31/12/2019!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 8/10

  Κλείνουν οι πόρτες του Μουσείου Μοτοσυκλέτας στο Λονδίνο

  Από τις 07/10/2019, οι πόρτες του Μουσείου Μοτοσυκλέτας που στεγαζόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Greenford του Λονδίνου, κλείνουν για πάντα. Το μουσείο, ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999 και αποτελούσε μια μη κερδοφόρα ιδιωτική πρωτοβουλία, βασισμένη στο εθελοντισμό...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 7/10

  Κοπάδι αγριογούρουνων προκαλεί τραυματισμό σε μοτοσυκλετιστή

  Ένας 40χρονος μοτοσυκλετιστής τραυματίστηκε στον επαρχιακό δρόμο Σέσκλου-Διμηνιού που οδηγεί στον Βόλο, όταν βρέθηκε προ κοπαδιού αγριογούρουνων που διέσχιζαν τον δρόμο και έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην ωμοπλάτη.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 7/10

  “Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο” - Φιλόδοξο σχέδιο του ΥΠΕΝ

  Σε συνάντηση που είχαν ο ΓενικόςΓραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, με την αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, Λουκία Κεφαλογιάννη και τους εκπροσώπους της 'ΠοδηλΑττικής Κοινότητας', συζητήθηκαν εκτενώς η...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 7/10

  Απίστευτη συλλογή μοτοσυκλετών βγαίνει σε δημοπρασία

  Ο οίκος J. Wood & Co θα διοργανώσει μια μεγάλη δημοπρασία στις 9 Νοεμβρίου 2019 στην Tampa, Florida, ΗΠΑ, στην οποία ωστόσο μπορεί κανείς να λάβει μέρος και διαδικτυακά.